Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Podd: Kanada Cup 1981 – maktskiften på hockeyvärldens topp

Från 2016
Sergej Makarov, Igor Larionov och Vjateslav Fetisov hörde till de sovjetiska spelarna som imponerade under Kanada Cup 1981.
Bildtext Sergej Makarov, Igor Larionov och Vjateslav Fetisov hörde till de sovjetiska spelarna som imponerade under Kanada Cup 1981.
Bild: All Over Press

För att återuppliva minnen och höja stämningen inför höstens World Cup bjuder Yle Sportens Anders Nordenswan på en podcast-serie om superturneringens historia. I det tredje avsnittet presenterar sig namn som Wayne Gretzky och trion Krutov-Larionov-Makarov.

Fem år efter den den första turneringen blev det dags för Kanada Cup nummer två som ursprungligen skulle spelas i september 1980. Bland annat Kanadas och USA:s bojkott av OS i Moskva 1980 sköt ändå upp superturneringen då det kalla kriget frös ner till nya rekordtemperaturer som inte ens ishallar klarade av.

Världen kanske inte hade förändras nämnvärt på ett år, men ishockeyvärldens vassaste topp hade förändrats drastiskt sedan den första Kanada Cup-turneringen.

Kanada introducerade en ny halv- (eller hel-) gud som bar nummer 99 på ryggen. Laget som flög med Aeroflot från Moskva till Nordamerika hade i sin tur med sig en trio som hela ishockeyvärlden skulle komma att kalla kort och gott: KLM.

Lyssna på World Cup-poddens tredje del här:

Yle Sportens World Cup podd: Kanada Cup 1981 – maktskiften på hockeyvärldens topp - Spela upp på Arenan

Här hittar du poddseriens webbplats, där ett nytt avsnitt publiceras varje vecka under sommaren.