Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

När tre blir en - vad ska Lappträsks nya idrottsförening heta?

Från 2016
Mariebergs idrottsplan i Lappträsk.
Bildtext Mariebergs idrottsplan har en central roll i idrottsföreningarnas verksamhet.
Bild: Yle / Hanna Othman

Tre av Lappträsks idrottsföreningar ska under hösten slås ihop till en. Allmänheten får nu säga sitt om namnförslaget Lapinjärven urheilijat - Lappträsk idrottare.

Idrottsplanen i Marieberg står så gott som öde under julimånad, men under skolåret är där ofta fart och fläng. Både de svenska och de finska skolorna i Lappträsk använder den i sin gymnastikundervisning. Där hålls också fotbollsträningar och idrottsföreningarnas veckotävlingar som i juni lockade över fyrtio barn till planen.

- Snart är det dessutom OS i Rio, och EM i friidrott for redan. Det brukar inverka på intresset, säger Lappträsk Idrottsförenings ordförande Peter Backman.

Stort intresse bland 3 till 15 åringar

Fast det finns ett stort intresse från barnens sida att idrotta, så är det svårt att locka föräldrarna att ta på sig förtroendeposter inom idrottsföreningarna. Därför planerar Lappträsk IF, Lapinjärven Lukko och Lapinjärven Pallojunnut att gå ihop till en förening.

- Verksamheten sköts med talkokrafter och ivriga föräldrar, men det är väldigt svårt att engagera unga vuxna idag till föreningsverksamhet.

Peter Backman, ordförande för Lappträsk idrottare på Mariebergs idrottsplan.
Bildtext Peter Backman säger att idrottsföreningarna till stor del sköter om Mariebergs idrottsplan.
Bild: Yle / Hanna Othman

Backman berättar att då Lappträsk idrottsförening i våras skulle kalla till ett stort diskussionsmöte om sammanslagningen och hade sett till att alla medlemmar personligen blev inbjudna dök endast en person utöver styrelsen upp.

- Jag tror att sammanslagningen blir av, trots att jag in i det sista hoppades att vår fina förening som nästa år skulle fylla åttio år hade kunnat fortsätta.

Vad ska nya föreningen heta?

Det finns ett färskt namnförslag för den nya föreningen; Lapinjärven urheilijat – Lappträsk idrottare. Backman hade hoppats att de gamla namnen hade kunnat fortsätta existera.

- Föreningen kunde heta Lapinjärven Lukko på finska, Lappträsk IF på svenska och haft en sektion som heter Pallojunnut. Men jag lyfter på hatten för de som har drivit den här namnfrågan och har sett till att det diskuteras ordentligt kring den. Det är en fin start för den gemensamma, nya föreningen om den får ett nytt namn och alla startar från ny ruta.

Föreningarna vill höra åsikter om namnet, och genom att svara på en enkät på Lapinjärven lukkos hemsida deltar man också i en utlottning.

Ny styrelse

Sammanslagningen borde inte i praktiken synas på något sätt för de idrottande Lappträskborna.

- Den formella förändringen borde inte betyda något för barn och ungdomar, mest håller vi på med junioridrott. Det är mera en teknisk lösning, det behöver inte betyda annat än att vi får en ny, ivrig och funktionsduglig styrelse, säger Backman.

Sammanslagningen måste godkännas på två möten efter varandra enligt idrottsföreningens stadgar, men Backman tror att den formella delen ska vara över i höst.

Diskussion om artikeln