Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Jennifer Aniston ryter till om samhällets kvinnosyn

Från 2016
Uppdaterad 13.07.2016 15:18.
Jennifer Aniston
Bild: Paul Buck / EPA / ALL OVER PRESS

Skådespelerskan Jennifer Aniston riktar skarp kritik mot objektifieringen av kvinnor i en artikel i nättidningen Huffington Post.

Aniston skriver att hon har fått nog av att det med jämna mellanrum har spekulerats kring om hon är gravid eller inte. "Bara så ni vet så är jag inte gravid, jag har fått nog" skriver Aniston. Artikeln har fått stor spridning på sociala medier.

Aniston skriver att kvällstidningarnas snedvrida rapportering där kvinnliga kändisars kroppar nagelfars är skadlig för hela samhället.

"Den objektifiering och kontroll vi utsätter kvinnor för är störd och absurd. Hur jag har gestaltats i medierna under åren återspeglar hur vi ser på och gestaltar kvinnor i allmänhet", skriver Aniston.

Vi får bestämma själva vad som är vackert när det gäller våra kroppar

Jennifer Aniston i Huffington Post

Budskapet är att flickor bara är vackra om de är trådsmala och värda uppmärksamhet bara om de liknar supermodeller. Aniston skriver att kvinnor bedöms mot en slags skev skönhetsstandard, där utseendet alltid är i fokus.

"Är hon gravid? Äter hon för mycket? Är hennes äktenskap olyckligt eftersom hon inte ser helt perfekt ut?"

"Kvinnor kan vara fulländade utan man och barn"

Aniston skriver också att hon är trött på att en kvinnas värde så långt definieras på basen av hennes äktenskap och moderskap. I medierna porträtteras kvinnor som ofullständiga, misslyckade och olyckliga om de inte är gifta och har barn.

"Vi är fulländade med eller utan en partner, med eller utan ett barn. Vi får bestämma själva vad som är vackert när det gäller våra kroppar", skriver Aniston.

Aniston slår fast att det i grund och botten handlar om kulturella normer som bygger på en slags kollektiv acceptans, en undermedveten överenskommelse. Det tar tid att få kvällstidningarna att ändra sin rapportering, men att konsumenter kan signalera att de slutar köpa skitsnack.

"Vi kan ändra vår medvetenhet och vår reaktion på de giftiga meddelanden som ligger begravda i de här till synes harmlösa historierna, som serveras som sanningar och formar våra föreställningar om vilka vi är" avslutar Aniston.

Diskussion om artikeln