Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Veganpizzor lockar långväga gäster till Åbo

Från 2016
Uppdaterad 14.07.2016 21:28.
Ibrahimi Behzat utanför sin pizzeria Tikitak.
Bildtext Ibrahimi Behzat utanför sin pizzeria Tikitak.
Bild: Yle/Lotta Sundström

Ibrahimi Behzat är en glad man. För några veckor sedan började han sälja veganpizzor i sin pizzeria och satsningen har burit frukt. Vänner av veganmat från både när och fjärran har vallfärdat till Tikitak i Suikkila för att testa pizzorna.

Då Behzat öppnade sin pizzeria för några månader sedan ville han snabbt få in också veganvänliga fyllningar i sortimentet.

- Jag har många vänner som är veganer och har tänkt på varför det inte finns veganpizza. Det är ju inte så svårt, att ha en sådan lista att också veganer får pizza, konstaterar Behzat.

Behzat köpte in bland annat vegansalami, -bacon och -höna, några olika veganska ostar och satsade också på mer ovanliga frukter och grönsaker på listan, så som avokado, banan, nötter och äggplanta.

Ryktet om att det nu finns ett ställe med många av veganernas önskefyllningar har spritt sig bland annat på sociala medier. Där har djungeltrumman ljudit och nyheten har nått veganer runt om i landet, vilket lett till att pizzerian har haft långväga gäster.

- Under Ruisrock kom det kunder från olika håll i Finland, från Uleåborg, Tammerfors och Helsingfors. Och redan före festivalen har kunder ringt och försäkrat sig om att veganfyllningarna inte är slutsålda innan de hoppat i bilen för att köra en timmes resa till pizzerian, berättar Behzat.

Hotpot med tofu
Bildtext Allt fler kaféer och restauranger vill kunna servera också dem som av en eller annan orsak undviker kött och mjölkprodukter. Arkivbild.
Bild: Yle/Strömsö/Carina Ahlskog

Utbudet växer

Utbudet för den som föredrar en vegansk kost har ökat bland Åbos kaféer och restauranger. Bland de nyaste tilläggen finns förutom Behzats pizzor till exempel Pure Heros veganglass och kakbitar vid åstranden, bakverk och salta pajer vid torgkaféet (intill servicebyggnaden) och Bean Bar i Hansa som serverar toast med pulled havre. VG Wok serverar sedan i fjol vietnamesisk och thailändsk veganmat i Port Arthur, nyligen öppnade familjen bakom företaget ett till ställe i Raunistula. Populära lunchstället Roots Kitchen i Saluhallen ska öppna ett till ställe och en iransk restaurang med veganmat på listan öppnar inom kort på Mariegatan.

Samtidigt som många nya ställen kommer till är också vegandelikatessernas grand old lady, Bokcaféet vid Gamla stortorget, fortfarande mycket populärt och har en trogen kundkrets. Bokcaféet är stadens (kanske också hela landets) första och enda kafé som endast har veganmat och veganbakverk på menyn.

Listan på nykomlingar eller befintliga företag som tagit in veganrätter på menyn kunde säkert göras längre, vilket tyder på att företagare litar på att det finns en marknad. Det finns restaurangägare som ser personer med en begränsad diet, vare sig det handlar om veganer, personer med celiaki, allergiker eller någon som följer en viss diet, som en belastning eller ett problem, men det går också att vända på steken och till och med tjäna på det. Ge dem istället något läckert och du har snart en ny kundkrets. Enligt Behzat är det inte bara de som vill ha veganpizza som hittat hans ställe, i kölvattnet kommer många fler.

- Om det finns en vegan i familjen eller kompisgänget kommer sedan alla hit. Och de som gillar maten kommer helt säkert på nytt.

Kaféet Bean bars toast med pulled havre serverad på en talrik.
Bildtext Bean Bar har lyckats med att få tag på pulled havre till sin vegantoast.
Bild: Yle/Lotta Sundström

Pulled havre intresserar

Bean Bar på Eriksgatan har ett äss i ärmen. De har toast med pulled havre på menyn, något som få kan stoltsera med. Pulled havre är en relativt ny finländsk produkt som tillverkas av inhemskt havre, bondböna och ärter. Det senaste året har intresset för pulled havre varit stort bland dem som gärna hittar sin proteinkälla i växtriket, men produktionen har kommit långsamt i gång och produkten är svår att få tag på.

Företagaren Jani Toivonen tyckte att just pulled havre passade bäst i toast och har nu ett knep för att få tag på proteinkällan. Hur, det vill han förståeligt nog inte avslöja. Fullkornstoasten innehåller också svampkräm, färsk spenat och tomatsalsa. Möjligheten att få en saltig veganvänlig munsbit med sitt kaffe har gjort att nya kunder hittat till Toivonens kafé.

- Ja, absolut! Också våra andra veganalternativ, till exempel att vi har flera olika sorters växtmjölk att välja mellan, har fått uppmärksamhet.

Olika sorters veganglass i frysvitrinen.
Bildtext Kaffe och lakrits är sommarens favoritsmaker.
Bild: Yle/Lotta Sundström

Glass på kokosmjölk och dadlar

Pure Hero har tidigare etablerat sig som ett kafé med betoning på vegetarisk kost och vegankost. I juni öppnade företaget en kafékiosk vid åstranden intill Aurabron.

Glass innehåller varken mjölkprodukter eller soja, berättar Anna-Sofia Knuuttila som har förmiddagspasset då Yle Åboland hälsar på.

- Vi använder kokosmjölk som vätska i våra glassar medan dadlar, avokado eller banan står för konsistensen. Sedan smaksätts de på olika sätt, till exempel innehåller mintglassen färsk mynta och myntaolja medan lakritsglassen har smaksatts med lakritsrot, berättar Knuuttila.

Råkakbitar med nötter i vitrinen:
Bildtext Råkakbitar med nötter vilar i vitrinen.
Bild: Yle/Lotta Sundström

Förutom glass har kaféet också råkakor och sallader som lämpar sig för veganer. Till kaffet kan man välja mellan kokosmjölk och havremjölk. Det är inte bara de som följer en vegansk diet på heltid som intresserar sig produkterna. Enligt Knuuttila är det många som av olika orsaker vill undvika mjölkprodukter, och råkakorna lämpar sig dessutom för personer med celiaki då de inte innehåller spannmål.

Kundernas favoriter bland glassorterna är kaffe och lakrits, berättar Knuuttila. Också den så kallade snickerskakan, en fyllig jordnötsskapelse, uppskattas till den grad att vitrinen ofta töms med fart.

Bärpaj och svamppaj framräckta av kaféföretagaren.
Bildtext På Salutorget i Åbo kan veganer njuta av bärpaj och svamppaj.
Bild: Yle/Lotta Sundström

Doldis på torget

På Salutorget i Åbo, i byggnaden intill Köpmansgatan, finns ett kafé som lite otippat håller sig med både salt och sött för veganer. Dagens lunch är knackkorvssoppa, och smörgåsar med anjovis och ägg är det första jag får syn på då jag närmar mig luckan. Men sedan några veckor tillbaka bakas det också kött-, mjölk-, och glutenfritt, allt i ett.

- Det är fritt på mycket, men smaklöst är det inte! skämtar en glad dam bakom disken som vill vara anonym.

Dagens veganbakverk är bärpaj och salt paj med svamp. Växtmjölk till kaffet har man också.

- Senast i morse hade vi ett gäng flickor här som kom på grund av veganbakverken. Råggröt ville de också ha!

Torgkafé på Salutorget i Åbo.
Bildtext Knackkorvssoppa, javisst! Men också bakverk som fungerar bra för veganer.
Bild: Yle/Lotta Sundström

Nöjda kunder i Suikkila

Då Tikitaks veganpizzor lanserades var responsen överväldigande positiv. På pizzerians facebooksida kan man läsa många kommenterar som lämnats av tacksamma kunder. ”Åbo är den bästa staden nu” skriver en besökare. ”Kan ni öppna filial i Helsingfors, här finns det gott om pizzahungriga veganer” skriver en annan. Kanske man med fog kan säga att Åbo i dag inte är en så tokig stad för vänner av veganmat?

Smakar det så kostar det

Efterfrågan är det alltså inget fel på, och kunderna har också snällt gått med på att betala ett lite högre pris för pizzor med växtproteiner. Företagarna förklarar att inköpspriset för produkterna helt enkelt är dyrare än motsvarande köttprodukter.

I framtiden skulle Ibrahimi Behzat gärna också erbjuda vegansk seitankebab, men grossisternas pris är skyhöga och en portion skulle bli mycket dyr.

- Jag och en kock funderar på att börja tillverka seitankebab själva i något skede. Att köpa det är i nuläget så dyrt att det inte är någon idé. Vi ska försöka testa själva, och om smaken är bra lägger jag det till försäljning, säger Behzat.

Diskussion om artikeln