Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

David Cameron avgick

Från 2016
Uppdaterad 13.07.2016 19:43.
"En gång var jag framtiden" - Spela upp på Arenan

Avgående premiärminister David Cameron gjorde på eftermiddagen sin sista frågestsund i parlamentet där han fick jovialiska hyllningar av kollegerna i underhuset.

De folkvalda gav Cameron stående ovationer på hans sista dag vid makten. Han lovprisades för att ha bidragit med att minska på arbetslösheten, finansierat det nationella hälsovårdsprogrammet NHS och för att ha förbättrat möjligheterna till utbildning.

Cameron tillträdde för sex år sen som 43-åring när han blev Storbritanniens yngsta premiärminister i modern tid. Han omvaldes för en andra period efter valsegern ifjol.

Cameron meddelade i februari att britterna får ta ställning till reformerna han hade säkrat med EU. Hans regering lovade stöda fortsatt EU-medlemsskap i folkomröstningen den 23 juni. Då tog 48 procent ställning för EU medan 52 procent röstade för ett utträde, kallat brexit, British Exit.

Efter förlusten i folkomröstningen avgår Cameron som landets yngsta premiärminister på över ett sekel, 49 år gammal.

Tillställningen i underhuset gick i lättsam ton och Cameron skämtade om ledarskapskrisen inom oppositionspartiet Labour. Samtidigt ville han stävja ett rykte om honom och katten Larry som också bor i bostaden på 10 Downing Street.

- Ryktet säger att jag av någon anledning inte älskar Larry. Men det gör jag, sade Cameron.

Larry möter pressen - Spela upp på Arenan

Besök hos drottningen

Ikväll gör David Cameron ett kort besök hos drottning Elisabeth II på Buckingham Palace för att meddela om sin avgång. Han kommer också att föreslå att inrikesminister Theresa May har stödet för att bli ny premiärminister.

Också den nya brittiska ledaren May välkomnades med hyllningar när hon tog del i Camerons sista frågestund i parlamentet inför maktskiftet. Hon kommer också ikväll att besöka drottningen för att be om att få ta över.

Efter palatsbesöket flyttar Theresa May in på 10 Downing Street där hon bland annat får ta hand om katten Larry.

Hon blir därmed den andra kvinnan i landets historia som blir premiärminister efter Margaret Thatcher som styrde landet från 1979 till 1990. Thatcher blev också kallad Järnladyn för sin kompromisslösa politik och ledarstil.