Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Lindström: Man kan inte tvinga någon att arbeta om det inte finns jobb

Från 2016
Uppdaterad 16.07.2016 12:34.
Jari Lindström (Sannf)
Bildtext Justitie- och arbetsminister Jari Lindström
Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press

Justitie- och arbetsminister Jari Lindström säger att sysselsättningsanslagen ska användas på ett vettigare sätt. Till exempel ska arbetslöshetsunderstöd kunna användas som startpeng och lönestöd.

På vilket sätt försöker regeringen hjälpa långtidsarbetslösa tillbaka till arbetslivet?

Det finns inga trollkonster. Under höstens budgetria ska vi gå igenom en hög med olika idéer. Det finns till exempel en arbetsgrupp som funderar på hur man kan sänka tröskeln för att anställa. Men det viktiga är att få ekonomin i skick, då skapas också arbetsplatser.

Är det mera morot eller piska för de arbetslösa?

Det finns både och. Det har redan införts olika förpliktelser för arbetslösa och det har naturligtvis orsakat kritik, också argsint kritik. Meningen är nog att försöka få folk på jobb istället för att uppmuntra till passiv tillvaro. Men det kräver förstås att vi har arbetsplatser. Man kan inte tvinga någon att arbeta om det inte finns jobb att erbjuda.

Men sysselsättningsanslagen har ju minskat drastiskt?

Regeringen har kommit överens om att 200 miljoner ska skäras ned och det håller vi fast vid. Men samtidigt har vi fortfarande sex miljarder euro kvar och de pengarna ska användas på ett vettigare sätt. Till exempel ska arbetslöshetsunderstöd kunna användas som startbidrag och lönestöd.

Hur känns det för dig att andelen långtidsarbetslösa är på samma nivå som under 90-talet?

Nå, inte känns det bra. Långtidsarbetslösheten är ett stort problem och många kan inte återvända till arbetslivet fast det skulle skapas nya jobb. För dem behöver man skapa olika stigar, de har olika sociala problem, med mera. Det är en enorm utmaning, men vi får inte ge upp.

Läs också:
Andelen långtidsarbetslösa är större än på 90-talet - Carola byter nu bransch

Diskussion om artikeln