Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Professor: Bra om en utomstående utreder misstankar om ofredande

Från 2016
Uppdaterad 13.07.2016 21:28.
Manshand på kvinnohand
Bild: Mikael Crawford/Yle

Utrikesministeriets interna kontrollenhet har utrett Finlands Sverigeambassadör Jarmo Viinanen, som misstänks för sexuellt ofredande. Interna utredningar är enligt professor Seppo Koskinen inte alltid oproblematiska.

Enligt Yles uppgifter har utredningarbetet bland annat gått ut på intervjuer bland de anställda på Finlands ambassad i Stockholm.

Professor i arbetsrätt, Seppo Koskinen i röd tröja och svart kavaj.
Bildtext Professor i arbetsrätt, Seppo Koskinen.
Bild: Yle

Enligt Seppo Koskinen, professor i arbetsrätt, är en intern utredning i princip en bra utgångspunkt även om utredarna själva är en del av den organisation som de utreder. Det är även möjligt att låta utomstående utredare ta sig an uppdraget, men enligt Koskinen är det här ovanligt i Finland.

– Som utgångspunkt så ska de här [utredningarna] finnas och de ska göras. En frivillig inre utredning är nödvändig om någonting dyker upp, säger Koskinen.

Går inte att garantera absolut opartiskhet

En absolut opartiskhet är inget som man kan garantera i en intern utredning, enligt Koskinen.

– Utredaren kan få information som inte nödvändigtvis är omfattande och mångsidig. En inre utredning är som en domstol där alla parter kan berätta sina synpunkter. Om man enbart har organisationens information får man inte nödvändigtvis rätt information.

En intern utredare kan också använda sig av utomstående hjälp. Det är organisationen som avgör när utomstående hjälp behövs. Enligt Koskinen är de krångligaste fallen exempelvis mobbning och ofredande, och då skulle man enligt Koskinen ofta behöva en utomstående utredare.

Lagen talar egentligen inte om en inre utredning, men lagen förutsätter att arbetsgivaren utreder saker som äventyrar arbetarskyddet tillräckligt. Det innebär att en ensidig inre utredning till och med kan tolkas som brott mot arbetarskyddet.

Koskinen är säker på att en inre utredning inte kommer att räcka då det gäller de misstankarna som finns mot Finlands Sverige-ambassadör.

– Nästa steg är troligtvis en kontroll som genomförs av arbetarskyddsmyndigheten.

Ursprunglig text: Liisa Haapanen/Toimiiko sisäinen tarkastus? – Professori: Ulkopuolisen olisi hyvä selvittää ahdisteluepäilyt

Diskussion om artikeln