Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Amnesty: Misstänkta anhängare till Boko Haram torteras i Kamerun

Från 2016
Uppdaterad 14.07.2016 10:46.
En kvinna tittar på en affisch med bilder av efterlysta misstänkte Boko Haram-anhängare.
Bildtext Många misstänkta Boko Haram-anhängare är efterlysta i Kamerun och grannlandet Nigeria.
Bild: EPA/Tife Owolabi

Kring tusen personer har fängslats i Kamerun, misstänkta för kopplingar till terrorrörelsen Boko Haram. Tortyr och sjukdomar förekommer i flera fängelser, enligt Amnesty.

Levnadsförhållandena i fängelserna är fasansfulla och folk grips på till synes godtyckliga grunder. Hittills har minst 100 personer, flera av dem kvinnor, dömts till döden av en militärdomstol.

Bevisen som presenteras under rättegångarna är ofta bristfälliga, visar en rapport som människorättsorganisationen Amnesty publicerat. Det kan röra sig om en borttappad identitetshandling eller att den anklagade inte kan förklara varför hen lämnat sitt hem för en stund.

En del domar baserar sig på anonyma vittnesmål där vittnet inte kan korsförhöras.

Om en student riskerar att dömas till döden för att skämta med sina vänner är det uppenbart att antiterrorlagen måste förändras.

Amnestys regionchef i Väst- och Centralafrika Alioune Tine

Många fängelser är överfulla och hälsovådliga. I ett av dem hålls 1 500 personer fångna trots att fängelset bara är byggt för 350 fångar. Tiotals har dött av undernäring eller sjukdomar som sprids bland fångarna.

Många har också dött under polisförhör som urartat i tortyr.

"Rätt mål, helt fel sätt"

Hittills i år har nästan 500 personer mist livet i Boko Harams attacker i Kamerun. Det har lett till att polisen nu slår hårdare till mot misstänkta anhängare.

- Kamerun har rätt målsättning och vill skydda sin befolkning för Boko Haram. Men slumpmässiga gripanden och tortyr är fel sätt att gå till väga på, säger Amnestys regionchef i Väst- och Centralafrika Alioune Tine.

Många fälls med hänvisning till en antiterrorlag som trädde i kraft i december år 2014. En kamerunier som nu riskerar dödsstraff är 27-årige Fomusoh Ivo Feh som kan fällas efter att ha skickat ett sarkastiskt sms till sina vänner.

- Om en student riskerar att dömas till döden för att skämta med sina vänner är det uppenbart att antiterrorlagen måste förändras, säger Tine.

Diskussion om artikeln