Hoppa till huvudinnehåll

Yle Fem

Ett år efter comebacken är Anders Glenmark tillbaka på allsångsscenen

Från 2016
Uppdaterad 19.07.2016 21:57.
Sanna Nielsen och Anders Glenmark under presstillfället inför Allsång på Skansen 2016.
Bildtext Programledare Sanna Nielsen med Anders Glenmark
Bild: SVT / Janne Danielsson

Det är ungefär ett år sedan Anders Glenmark hittade tillbaka till musiken efter en drygt tioårig paus. Nu gästar han Allsång på Skansen och lovar uppträda med en helt ny låt.

Anders Glenmark har länge varit aktiv inom musiken, men år 2002 tog ivern slut. Han har själv uppgett i en intervju med Expressen att han hade svårt att känna glädje till musiken, och behövde därför ta en paus. Pausen kom att vara i över tio år innan han gjorde comeback förra året. Nu är han redo för Allsång på Skansen.

– Det känns rätt så speciellt, det är lite kul att stå här. Det är en stor scen och det är ju svensk institution kan man säga. Så det är trevligt.

Vad är det som gör det så speciellt?

– Det är ju när sommaren kommer, sommaren är ju alltid efterlängtad av alla i våra nordiska länder. Allsång är ju så stort i Sverige och för många känns det väldigt självklart att vara här eller titta på programmet i tv. Så det är kul.

Anders Glenmark har hittat glädjen i musiken igen och kommer bjuda på en helt ny låt när han kliver upp på scen. Han ser framemot att få sjunga med hela publiken som kör.

– Att sjunga i en kör är ju så oerhört svenskt, och det är ju det man gör här på Allsång på Skansen. Det är en jättekör där ute. Och jag tror att alla som är här verkligen vill sjunga också, och det är väldigt stort för en artist att känna uppbackning från en publik. Det är jätteroligt att sjunga när en hel publik sjunger med.

Allsång på Skansen: Anders Glenmark gör comeback - Spela upp på Arenan

Som avslut fick Anders Glenmark delta i en associationslek där han skulle säga vad han spontant tänker på när han hör…

Sommarens höjdpunkt?
– Jordgubbar.

Bästa sommardrycken?
– Rosévin med isbit i.

Bästa allsången?
– Den som jag ska sjunga här, och jag får inte säga vilken den är. Men det blir något som är väldigt välkänt.

Vilken är din nästbästa allsång då?
– Jag brukar säga Kalle på Spången, för det var den jag sjöng förra gången.

Svensk sommar?
– Allsång på Skansen.

Finland?
– Oj… Hårda duster i ishockeyrinken med Sverige. Tuffa matcher, det är det jag ser framför mig hela tiden, väldigt spännande och roligt.
– Jag har bra minnen från Finland. Jag har turnerat mycket där med Eva Dahlgren framförallt, som ju är väldigt stor i Finland.

Vad har du för minnen då, kan du dela med dig?
– Gamla minnen var alltid när man tog båten över till Finland och gjorde båten till en rolig resa och vi hade alltid fullt party på båten både fram och tillbaka. Så vi kom ganska trötta till Finland, men det var roligt!

Är det det klassiska, att när man kommer till Finland är man så trött att man inte har några bra minnen?
– Ja, numera flyger jag oftast så nu är jag lite piggare.

Vi hoppas se dig i Finland framöver, hur ser det ut med det?
– Jag kommer gärna och sjunger min nya låt!

I säsongens fjärde Allsång på Skansen uppträder, förutom Anders Glenmark, även Orup, SaRaha, Solala, Sonja Aldén och Josefin Johansson.

Diskussion om artikeln