Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Kvarkens världsarv fick tummen upp

Från 2016
Uppdaterad 14.07.2016 20:31.
Saltkaret i Svedjehamn
Bildtext Utkikstornet Saltkaret.
Bild: YLE/Joakim Lax

Kvarkens världsarv mår bra. Det visar en nyligen gjord granskning av Unesco. Finland kommer inte i år att föreslå nya världsarv under pågående Unescos världsarvskonferens. Men eventuellt görs en ny ansökan om fem år.

Återkommande teman på Unescos världsarvskonferens är brist på finansiering och världsarvens tillstånd i världen. Det finns drygt 1000 världsarv och världsarvskoordinator Susanna Lindeman från Forststyrelsen i Vasa ansvarar för naturbiten och 229 stycken världsarv.

- Ungefär hälften av dem har stora problem och hotas på olika sätt. Det kan handla om sådana saker som krig eller terror. Men även ett dammbygge kan förstöra ett världsarv, säger Lindeman.

Under konferensen går medlemmarna igenom nya ansökningar som länder har skickat in för att få världsarvsstatus.

- Kvarkens världsarv har inga stora problem. Nyligen har alla världsarv granskats och vi fick tummen upp och grönt ljus. Och vi får hoppas att det fortsätter så, säger Lindeman.

Känslor och politik

När det kommer till världsarvsansökningar som inte rekommenderas för världsarvsstatus blir debatterna hätska. Speciellt när politiker ger sig in i diskussionerna.

- Det är meningen att experternas syn ska gälla och att vi följer världsarvskonventionen. Det är inte diplomaterna och politikerna som ska bestämma över besluten i världsarvskommittén. Men vi har märkt att det blir mera och mera politik och mindre expertis, säger Lindeman.

21 medlemsländer deltar varje år i Unescos världsarvskommitté. I år samlas kommittén i Istanbul. Varje land är kommittémedlem i fyra år och just nu deltar Finland för tredje gången.

Diskussion om artikeln