Borgås empirestadsdel beställdes av ryska kejsaren
På 1830-talet tyckte Rysslands kejsare att Borgå behövde moderniseras och Carl Ludvig Engel fick i uppdrag att rita upp en ny stadsplan. Många av husen finns fortfarande kvar idag.
På 1800-talet var Gamla stan i Borgå väldigt trång och brandfarlig, med trånga gränder och hus byggda tätt inpå varandra. Kejsar Nikolaj I märkte det här då han åkte genom Borgå på sina resor mellan Sankt Petersburg och Helsingfors, och gav order om att Borgå skulle byggas ut eftersom det var för litet.
Arkitekten Carl Ludvig Engel fick år 1832 i uppdrag att göra en ny stadsplan för Borgå och han planerade in stora kvarter med raka och breda gator mellan kvarteren.
På 1840-talet byggdes sedan de flesta husen i det som kallas Empirestadsdelen i Borgå. Platsen var intill Borgå å söder om de gamla kvarteren. Byggnadstakten var hisnande; inom några år byggdes det hus på femtio tomter.
Nina Johansson bor i det gamla hus som kallas Eklöfska gården i korsningen mellan Ågatan och Alexandersgatan. Huset är grönfärgat med vita knutar och vita, dekorativa mönster runt fönstren, ett praktexempel på empirestilen från den tiden.
- Arkitekterna kom från Helsingfors och hade med sig trenden och stilen som också använts i Viborg och Sankt Petersburg. Kvarteren blev väldigt moderna, men arkitekterna var många och husen ser alla lite olika ut fast de i grund och botten följer samma stil, säger Nina Johansson.
Husen är typiskt låga och endast en våning höga. De har liggande, vågrät brädfodring med väggar uppdelade i partier, ofta avbrutna med ljusare tvärplankor. Till stilen hör också att husen byggdes mot gatan med stora trädgårdar innanför portarna, ingången var oftast från trädgården.
Det är svårt att säga hur mycket av originalbyggnaderna som finns kvar i Empirekvarteren. En del hus har förfallit, andra har rivits ner.
- På 1960- och 70-talet var det tyvärr en byggiver i kvarteren. Då byggdes många fyrkantiga betongklossar på tre våningar runt om i Empirestaden. Då fick många hus ge vika och det är väldigt synd, säger Johansson som bott i Eklöfska gården sedan hon var en liten flicka.
Det finns fortfarande ett kvarter kvar som endast har hus i empirestil och det är Finlands enda kompletta empirekvarter. Det ligger mellan Runebergs hem och Borgå gymnasium.
- Det är trevligt att bo i kvarteren idag. Det är väldigt centralt men ändå är det som en oas mitt i staden i och med den stora trädgården. Det råkar vara mycket trafik utanför vår gård eftersom vi ligger intill Alexandersgatans bro, men annars känns det inte som att man är mitt i staden, säger Johansson.
I övriga kvarter i empirestadsdelen är det ändå lugnare enligt Johansson.
Det är ganska dyrt att hålla de gamla husen i skick eftersom de är skyddade. Enligt Johansson har en del av husen i kvarteren delats upp mellan flera familjer för att man ska kunna bevara dem och ha råd att bo där.

Yle Nyheter Östnyland: Östnyländska bostadskvarter - Empirestadsdelen i Borgå
Nina Johansson intervjuades om Empirestadsdelen i Borgå som en del av Yle Östnylands sommarserie Bostadskvarteren.