Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Borgås empirestadsdel beställdes av ryska kejsaren

Från 2016
Uppdaterad 14.07.2016 16:51.
Korsningen mellan Alexandersgatan och Ågatan i Borgå med hus i empirestil.
Bildtext I korsningen mellan Alexandersgatan och Ågatan ligger två gröna hus i empirestil.
Bild: Yle / Hanna Othman

På 1830-talet tyckte Rysslands kejsare att Borgå behövde moderniseras och Carl Ludvig Engel fick i uppdrag att rita upp en ny stadsplan. Många av husen finns fortfarande kvar idag.

På 1800-talet var Gamla stan i Borgå väldigt trång och brandfarlig, med trånga gränder och hus byggda tätt inpå varandra. Kejsar Nikolaj I märkte det här då han åkte genom Borgå på sina resor mellan Sankt Petersburg och Helsingfors, och gav order om att Borgå skulle byggas ut eftersom det var för litet.

Arkitekten Carl Ludvig Engel fick år 1832 i uppdrag att göra en ny stadsplan för Borgå och han planerade in stora kvarter med raka och breda gator mellan kvarteren.

Eklöfska gårdens port vätter ut mot Ågatan i Borgå.
Bildtext Eklöfska gårdens port vätter ut mot Borgå å. Trädkantade gator hör till empirestilen.
Bild: Yle / Hanna Othman

På 1840-talet byggdes sedan de flesta husen i det som kallas Empirestadsdelen i Borgå. Platsen var intill Borgå å söder om de gamla kvarteren. Byggnadstakten var hisnande; inom några år byggdes det hus på femtio tomter.

Nina Johansson bor i det gamla hus som kallas Eklöfska gården i korsningen mellan Ågatan och Alexandersgatan. Huset är grönfärgat med vita knutar och vita, dekorativa mönster runt fönstren, ett praktexempel på empirestilen från den tiden.

Nina Johansson framför sitt hus i empirestil.
Bildtext Typiskt empire. Nina Johansson framför Eklöfska gården som fått sitt namn av hennes släkt.
Bild: Yle / Hanna Othman

- Arkitekterna kom från Helsingfors och hade med sig trenden och stilen som också använts i Viborg och Sankt Petersburg. Kvarteren blev väldigt moderna, men arkitekterna var många och husen ser alla lite olika ut fast de i grund och botten följer samma stil, säger Nina Johansson.

Husen är typiskt låga och endast en våning höga. De har liggande, vågrät brädfodring med väggar uppdelade i partier, ofta avbrutna med ljusare tvärplankor. Till stilen hör också att husen byggdes mot gatan med stora trädgårdar innanför portarna, ingången var oftast från trädgården.

Närbild på ett fönster byggt i empirestil.
Bild: Yle / Hanna Othman
Husnummret utanfär Ågatan 19 är gjort i kakel.
Bild: Yle / Hanna Othman

Det är svårt att säga hur mycket av originalbyggnaderna som finns kvar i Empirekvarteren. En del hus har förfallit, andra har rivits ner.

- På 1960- och 70-talet var det tyvärr en byggiver i kvarteren. Då byggdes många fyrkantiga betongklossar på tre våningar runt om i Empirestaden. Då fick många hus ge vika och det är väldigt synd, säger Johansson som bott i Eklöfska gården sedan hon var en liten flicka.

Katten Lusse framför en röd boda på innergården av Ågatan 19 i Borgå.
Bildtext Nina Johanssons katt Lusse vaktar gården. I bakgrunden en röd bod som ligger på innergården.
Bild: Yle / Hanna Othman

Det finns fortfarande ett kvarter kvar som endast har hus i empirestil och det är Finlands enda kompletta empirekvarter. Det ligger mellan Runebergs hem och Borgå gymnasium.

- Det är trevligt att bo i kvarteren idag. Det är väldigt centralt men ändå är det som en oas mitt i staden i och med den stora trädgården. Det råkar vara mycket trafik utanför vår gård eftersom vi ligger intill Alexandersgatans bro, men annars känns det inte som att man är mitt i staden, säger Johansson.

Nina Johansson framför sitt hus.
Bildtext Nina Johanssons trivs i empirestadsdelen.
Bild: Yle / Hanna Othman

I övriga kvarter i empirestadsdelen är det ändå lugnare enligt Johansson.

Det är ganska dyrt att hålla de gamla husen i skick eftersom de är skyddade. Enligt Johansson har en del av husen i kvarteren delats upp mellan flera familjer för att man ska kunna bevara dem och ha råd att bo där.

Trädgården på Ågatan 19 med frukträd och ett bord och stolar.
Bildtext Eklöfska gårdens trädgård är en oas mitt i staden. På andra sidan staketet ligger Runebergs hem.
Bild: Yle / Hanna Othman

Yle Nyheter Östnyland: Östnyländska bostadskvarter - Empirestadsdelen i Borgå

8:05

Nina Johansson intervjuades om Empirestadsdelen i Borgå som en del av Yle Östnylands sommarserie Bostadskvarteren.

Diskussion om artikeln