Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Pinsamma produkter storsäljare i apotekens webbhandel

Från 2016
Apotekaren Eeva Teräsalmi inne på sitt apotek i Nurmijärvi.
Bildtext Apotekaren Eeva Teräsalmi säger att trots att webbhandeln ökat, handlar en övervägande del av hennes kunder fortfarande i det fysiska apoteket i Nurmijärvi. Hon har i medeltal 400 kunder per dag inne på sitt apotek.
Bild: Yle/Johanna Törn-Mangs

Fästmedel för löständer, intimprodukter och andra produkter som känns genanta att köpa över disk. Det handlar apotekskunder gärna på webben.

Det blir allt vanligare att handla på apoteket på webben. Antalet finländska apotek som säljer mediciner och övriga apoteksprodukter på webben har fyrdubblats på tre år. För närvarande har 115 apotek tillstånd att sälja på webben. Det är 15 procent av alla landets apotek.

Trots att inga exakta siffror om försäljningsvolymerna finns att tillgå talar Iiro Salonen, sakkunnig provisor på Finlands Apotekareförbund, om en betydande tillväxt. Konsumenterna har många olika skäl för att handla på webben.

- En orsak är säkert den att man kan välja produkter i lugn och ro på webben vid den tidpunkt och på den plats som man önskar.

Det kan behövas, eftersom apoteken har ett enormt utbud i förhållande till sin storlek, både i apoteket runt hörnet och på webben.

- Ett annat skäl är att integritetsskyddet är starkare på webben. Om man tycker det är genant att handla vissa produkter ansikte mot ansikte så kan de vara lättare att köpa dem på webben.

Digitalt intresserade apotekare

Men det är inte bara kundernas intresse som gjort att apoteken satsat på webbhandel. Iiro Salonen säger att apotekarna själva också varit intresserade av att ta i bruk digitala tjänster. De vill vara i framkant i utvecklingen. Dessutom har Apotekareförbundet också stött sina medlemmar genom att lansera en gemensam plattform för att det ska vara lättare för en enskild apotekare att starta ett webbapotek.

På apoteket Sju bröder i Nurmijärvi är apotekaren Eeva Teräsalmi en av pionjärerna på apotekens webbhandel i Finland. Hon började sälja apoteksprodukter på webben i början av 2000-talet, då hon var apotekare i Virkby.

I hennes apotek är en av storsäljarna fästmedel för löständer, vid sidan om andra tandvårds- och munvårdsprodukter.

- Jag säljer också mycket baskräm, hygienprodukter, kosmetiska produkter och intimprodukter.

Också mediciner får säljas

Sedan 2011 har apoteken fått sälja också mediciner på webben, både receptbelagda och utan recept. Webbhandeln med mediciner har flera särdrag. Bland annat har mediciner ingen returrätt enligt konsumentlagen. Ett annat särdrag är att mediciner kostar lika mycket på alla apotek, vilket betyder att priset är detsamma överallt på webben.

I Teräsalmis apotek är ändå försäljningen av receptbelagda läkemedel fortfarande marginell.

En orsak är att kunderna inte är medvetna om möjligheten att handla mediciner på webben.

En annan är att köpprocessen komplicerad. Kunden måste bland annat identifieras på ett säkert sätt. Apoteket måste också ta kontakt med kunden till exempel via telefon för att bland annat informera kunden ifall det finns en motsvarande billigare produkt och om eventuella biverkningar.

- Därför tror jag att det också i fortsättningen är apotekens icke-receptbelagda produkter som kommer att dominera webbhandeln, säger Teräsalmi.

Ibland är det dessutom bråttom, och då är inte heller webbhandeln bästa sättet att få medicinen. Det tar trots allt några dagar för paketet att anlända till beställaren.

Produktkatalog

Eeva Teräsalmi säger i stället att många använder apotekets webbshop som en produktkatalog. Alla önskar sig inte heller hemleverans - apotekstätheten i vårt land är hög och då kan det vara enklast att bara plocka upp varorna vid apoteket för att dels slippa vänta på dem, dels slippa leveranskostnaden. Teräsalmi tror mycket på den formen av webbhandel.

- Det som jag tror att är bästa sättet att använda webbshopen är att beställa saker och sedan komma och plocka upp dem när man kommer från jobbet. Då behöver man inte försöka hinna handla på apoteket på lunchrasten om man jobbar utanför Nurmijärvi. Då behöver man inte heller köa.

Köp lagligt!

På webbhandelns branschorganisation Ecommerce Finland säger vd:n Oula Järvinen att apoteksprodukter i regel lämpar sig väldigt väl för webbhandel, bland annat för att kilopriset är så högt att fraktpriset inte utgör en så stor del av hela priset.

Han anser att till exempel naturprodukter kunde vara en potentiell exportvara för finländska apotek.

- Finland har ett gott rykte som ett rent land, och detta borde utnyttjas i högre grad.

Internationellt är fortfarande den olagliga handeln med läkemedel ett problem. Det är inte alltid så lätt att avgöra vad det är för slags företag som döljer sig bakom den eleganta webbplatsen.

- Den som handlar mediciner i utländska webbutiker ska veta att det som anländer på posten kan vara vad som helst, man har inga garantier att innehållet stämmer överens med det som står på förpackningen.

Ett sätt att veta att man handlar säkert är att hålla utkik efter den gemensamma EU-symbolen som visar vilka som får sälja läkemedel på webben. Symbolen finns på alla webbplatser som säljer läkemedel på internet inom EU.

Logo som visar om apoteket utöver laglig webbhandel.
Bildtext Så här ser den finskspråkiga versionen ut av EU-symbolen för webbhandel med läkemedel.