May sparkade flera Toryhöjdare då regeringen tog form
Storbritanniens nya premiärminister har rört om ordentligt i Toryeliten med sina nya ministrar. En del nya namn, en del gamla namn på nya poster men också flera höjdare som blev utan ministerportfölj.
Efter utnämningen av Boris Johnson till utrikesminister är det nu de ministrar Theresa May valt att inte låta fortsätta i regeringen som har väckt mest uppmärksamhet.
Brexit-profilen och Mays motkandidat i Toryordförandevalet Michael Gove sparkades från justitieministerposten, enligt flera källor utan förvarning.
Gove ska ha lämnat parlamentet i en hyrbil, då han inte var förberedd på att förlora tillgången till sin tjänstebil.
Gove hade spekulerats få fortsätta, då May väntades försöka få med flera brexit-förespråkare i sin regering.
Förutom Gove fick också Camerons finansminister George Osborne och hans utbildningsminister Nicky Morgan sparken.
Osborne ersätts vid finansministeriet av tidigare utrikesminister Phillip Hammond.
Morgan ersätts däremot av Justine Greening, som också blir kvinno- och jämställdhetsminister.
Greening sticker ut i regeringen då hon är den enda som har gått i statlig och inte privat skola och den första öppet homosexuella jämställdhetsministern.
Hälsominister Jeremy Hunt rapporterades först också ha fått kicken, men fortsätter på sin post under May.
Hunt var en av de ministrar som på förhand ansågs sitta löst, då hans hårdhänta behandling av unga läkare under en strejk tidigare i år har fått en hel del kritik också inom det egna partiet.
Brexit-minister en politisk outsider
Den minister som ska ansvara för Storbritanniens utträde ur EU har troligen fått sitt drömjobb.
Den nya ministern David Davis gick under David Cameron från topparlamentariker till en outsider dels på grund av sitt långvariga och högljudda EU-motstånd.
Davis beskrivs som en hård förhandlare och en principfast och högljudd politiker som ofta har gått emot det egna partiet i stora frågor.
Något uppseendeväckande har Davis bland annat tagit polislagar som May själv drev igenom som inrikesminister till EU-domstolen.
Blandade reaktioner
May har delvis prisats för att hon har ökat antalet kvinnor i regeringen och dels för att hon anses ha valt många ministrar enligt kompetens och inte position inom partieliten.
Däremot menar många att den nya regeringen är mer höger än den förra, samtidigt som May har sagt att hon nu vill ena hela landet och kämpa för dem som har det sämst ställt.
De internationella reaktionerna har ändå fortfarande dominerats av utnämningen av Boris Johnson.
Flera av Johnsons europeiska kolleger har varit kritiska till utnämningen, och det påpekas att han inte har gjort mycket under sin karriär för att bevisa sina diplomatiska förmågor.
Det påpekas bland annat att Johnson nyligen vann en dikttävling för dikter som hånar Turkiets president Recep Tayyip Erdogan.
Hans många internationella klavertramp har också lyfts upp av medier och kommentatorer.
”En lögnare med ryggen mot väggen”
Ingen var ändå så kritisk som den franska utrikesministern Jean-Marc Ayrault.
I en intervju för franska Radio 1 frågades Ayrault om han var nervös för att förhandla med Johnson.
– Nej, jag är inte det minsta orolig, men han är en lögnare, ljög för det brittiska folket upprepade gånger under brexit-kampanjen och nu står han med ryggen mot väggen, svarade Ayrault.
Ayrault fortsatte med att säga att Johnson har försatt britterna i en desperat situation och har orsakat kaos med sina politiska handlingar. Ayrault antydde att Johnson inte är pålitlig eller ens fullt tillräknelig.
– För att förhandla behöver jag en pålitlig motpart som är redig, trovärdig och pålitlig. Vi kan inte låta det här oklara läget fortsätta för det gagnar inte heller britterna, tillade han.
