Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Glutenfritt populärt - men läkarna skeptiska

Från 2016
Uppdaterad 13.08.2016 21:04.
Kund köper glutenfri pizza av Leena Raitisto, ägare av Keliapuoti i Hagnäshallen i Helsingfors.
Bild: Yle / Ann-Charlotte Åkerholm

I specialaffären för glutenfria produkter i Hagnäshallen i Helsingfors pekar försäljningssiffrorna uppåt. Ägaren för Keliapuoti, Leena Raitisto radar upp läckra rulltårtor, pizzabitar och örfilar i vitrinskåpet. Hon har drivit sin butik i 16 år.

– Vi får hela tiden nya kunder. Numera är vi "riktiga celiakiker" bara en liten andel av kundunderlaget. Allt fler vill prova på glutenfri diet på grund av olika slags krämpor, så som magbesvär eller värk i huvud eller leder. De lämnar bort vete, råg och annat med gluten och märker att det hjälper, berättar Raitisto.

Också i bland annat Sverige och USA har den glutenfria dieten under en längre tid varit populär. Forskarna världen över har i olika studier försökt hitta bevis på någon form av "glutenintolerans" men har inte lyckats.
Därför avråder läkarna folk från självdiagnoser och egna dieter.

– Det finns inga belägg för att en frisk person har nytta av en glutenfri kost. Det kan man alltså inte rekommendera för friska personer, säger Mårten Lönnqvist, specialist i gastroenterologi och inremedicin vid Vasa centralsjukhus.

Lönnqvist rekommenderar att man alltid uppsöker sin hälsostation om man inte mår bra.

Kolhydrater boven?

Att många ändå mår bättre när de utesluter gluten ur kosten kan enligt Lönnqvist bero på så kallade "fod map" -kolhydrater. Det är samma kolhydrater som finns till exempel i kål, baljväxter och lök och som förorsakar tarmbesvär hos en del människor.

– Det är mycket möjligt att en del av effekten när man övergår till en glutenfri diet beror på att man också minskar på intaget av de här så kallade ”fod map” -kolhydraterna som spjälks dåligt i tarmen, och som då kan orsaka besvär i form av lös mage och luftbesvär, säger Lönnqvist.

Diskussion om artikeln