Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Donald Trump har valt sin vicepresidentkandidat

Från 2016
Uppdaterad 15.07.2016 04:52.
Mike Pence, guvernör för Indiana
Bildtext Mike Pence tilltalar de konservativa kristna väljarna.
Bild: EPA / Rick D'Elia

Donald Trump kommer att presentera Indianas guvernör Mike Pence som sin vicepresidentkandidat på fredag.

Enligt New York Times och TV-kanalen CBS fattade Trump sitt definitiva beslut på torsdagen. Den republikanska partiledningen bekräftade nyheten till nyhetsbyrån Reuters.

Den officiella lanseringen av Mike Pence som vicepresidentkandidat skulle ske på fredagen klockan 18 finländsk tid, men Trump har skjutit upp presskonferensen på grund av terrorattacken i Nice.

Pence gjuter olja på vågorna?

Trumps val av Mike Pence ses som ett försök att ena det republikanska partiet, som är djupt splittrat efter primärvalet. Flera ledande republikanska politiker är fortfarande tveksamma till Trumps personlighet och hans politiska åsikter.

Enligt uppgift hade Trump också starkt övervägt att välja antingen representanthusets förre talman Newt Gingrich eller New Jerseys guvernör Chris Christie till vicepresidentkandidat.

Ett tryggt val

Mike Pence anses vara ett tryggt val för Trump. Han kompletterar den bombastiske fastighetsmogulen med sitt oftast lugna och korrekta uppförande.

Pence tilltalar den stora skaran konservativa kristna. Han har jobbat för mer restriktiva abortlagar och krävt att kongressen stryper finansieringen av organisationen Planned Parenthood, som bland annat ger råd och vård i sexualfrågor samt vid graviditeter och inför förlossningar.

Trump hoppas dessutom att Pence kan ge honom en skjuts framåt i så kallade ”swing states” i den amerikanska Mellanvästern. Till exempel i Ohio, Wisconsin och Michigan.

Pence stödde Ted Cruz

Valet av Mike Pence till vicepresidentkandidat är inte helt okontroversiellt. Pence uttryckte nämligen sitt stöd för Trumps rival, Ted Cruz, under primärvalet.

Han var emellertid noga med att påpeka att han skulle jobba för vem än som nomineras till presidentkandidat.

Donald Trump kommer officiellt att presenteras som republikanernas presidentkandidat torsdagen den 21 juli under partikonventet i Cleveland.

Vem är Mike Pence?

Ålder: 57 år

Födelseort: Columbus, Indiana

Utbildning: Jurist

Familj: Karen Pence. Mike och Karen gifte sig 1985.

Barn: Michael, Charlotte och Audrey

Meritförteckning:
2000-2012 Ledamot i USA:s representanthus

Valdes till Indianas guvernör år 2012. Han kommer inte att ställa upp för omval i år eftersom han är Donald Trumps vicepresidentkandidat.

Före sin karriär som politiker fungerade Pence som talkshowvärd. Hans program ”The Mike Pence Show” sändes på 18 radiokanaler i Indiana.

Kontrovers:
Pence undertecknade i mars 2015 en delstatslag, som förhindrade myndigheter att ingripa om företag avvisade kunder på grund av religiösa orsaker. Lagen utlöste protester bland medborgarorganisationer och HBTQ-personer, som hävdade att den kommer att leda till diskriminering.

Också många företag, till exempel Apple, risade lagen och de hotade att avstå från att idka affärsverksamhet i Indiana i framtiden. Pence retirerade och undertecknade en vecka senare en lag som förbjuder diskriminering på grund av sexuell läggning.

Övrigt: Som tonåring identifierade sig Pence som demokrat. Han har sagt att han röstade på Jimmy Carter i presidentvalet 1980.

Källor: CBS, Reuters, Wikipedia

Diskussion om artikeln