Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Allt fler söker sig till skyddshemmet

Från 2016
Uppdaterad 15.07.2016 07:25.
Mika Lindén på Vasa skyddshem.
Bildtext Mika Lindén på Vasa skyddshem.
Bild: Yle/Sarah Karjalainen

Antalet besök till skyddshemmet i Vasa har fördubblats jämfört med förra året. Det är en positiv sak.

Det har varit en livlig vår vid skyddshemmet i Klemetsö i Vasa. Det kan låta oroväckande, men enligt verksamhetsledaren Mika Lindén är det positivt.

- Vi tycker att det är bra. Vi vet att de här sakerna händer, men det är bra att människor hittar till oss och vet vad vi gör och hur vi kan hjälpa till.

En av de största orsakerna till att besöken har blivit flera är att man har satsat på att synas mer.

- Vi har gjort reklam på facebook och några tusen har sett vår video. Vi har också mera samarbete med polisen och socialmyndigheterna, säger Lindén.

En annan orsak till ökningen är att institutet för hälsa och välfärd nuförtiden betalar kostnaderna. Dit hör också resekostnader om besökarna är i behov av det.

- Tidigare betalade kunden eller kommunen, säger Lindén.

Våldet ökar inte

Trots att statistiken säger att flera hittar till skyddshemmet tror inte Lindén att våldet har ökat i hemmen.

- Våldet har alltid funnits och kommer alltid att finnas. Det handlar bara om att folk vet att vi finns. Nu har vi haft yngre människor här jämfört med förr. Det är bra att också unga människor söker hjälp.

Majoriteten av de som bor på skyddshemmet är kvinnor - ofta är det mammor med sina barn. Men antalet män har också ökat.

- Vi har haft flera män under det här året. Ofta är det svårt för män att komma hit. Jag tror att skamkänslorna är starkare för män, säger Lindén.

Ju tidigare desto bättre

Många kan ha svårt att bestämma sig för att vända sig till skyddshemmet. Enligt Lindén behöver inte läget vara akut för att man ska kontakta skyddshemmet. Det räcker med att man känner sig hotad.

Lindén tror också att folk har en felaktig bild av skyddshemmet. Man kan leva ett normalt socialt liv medan man bor där. Staten betalar även transport både till hemmet och om man behöver flyttas till ett annat skyddshem. Enligt Lindén har även barnen det bättre på skyddshemmet än i ett våldsamt hem.

- Oftast trivs barnen bra här. De sover bättre här, och de vågar berätta vad som har hänt och vad de har hört. Föräldrarna säger ofta att deras barn inte vet någonting, men det vet. De har hört och sett, men de vågar inte berätta.

Det finns en del frivilligarbetare som kan ta hand om barnen om föräldern behöver uträtta ärenden.

Det finns plats

Skyddshemmet i Vasa har plats för sju familjer, men det finns extra rum att använda om det behövs.

- Om det skulle vara fullt skickar vi kunderna med taxi till en annan stad där det finns platser. Vi betalar för det, säger Lindén.

Man kan ringa till skyddshemmet på förhand och säga att man är på inkommande, men det går också bra att åka i väg direkt.

Bland annat Hufvudstadsbladet har skrivit om att det är brist på skyddshemsplatser i huvudstadsregionen.

- I Vasa finns det ingen kö, säger Lindén.

Diskussion om artikeln