Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

"Utnyttja att vi har så mycket vatten"

Från 2016
Simlärarna Martina Loo, Lina Bergman och Jennie Stolpe.
Bildtext Simlärarna Martina Loo, Lina Bergman och Jennie Stolpe.
Bild: Yle/Sarah Karjalainen

Bara en tredjedel av finländarna kan simma enligt Finlands Simundervisnings- och Livräddningsförbund. Lina Bergman, simlärare för Folkhälsan, tycker att man borde ta med barnen för att simma oftare eftersom barn kan ha lättare att lära sig.

I snitt drunknar mellan 150 och 200 finländare per år och en av orsakerna är de dåliga simkunskaperna i landet. I Österbotten har fyra personer drunknat i år fram till slutet av juni.

Simskolor är ett sätt att öka simkunnigheten och vid Åminne i Malax ordnas en av Folkhälsans simskolor. Simskolan har pågått en vecka och på fredagen är det livräddningstema.

- Idag har vi livräddningsdag, så de här äldre simmar med livbojar och lär sig bogsera och de yngre får hoppa i med flytväst och kläderna på och lite känna på hur det skulle vara om man faller ut ur båten, säger Martina Loo.

"Utnyttja att vi har så mycket vatten"

Martina Loo, Lina Bergman och Jennie Stolpe är alla simlärare för andra året och tycker att det är ett givande arbete.

- Det är ett givande jobb faktiskt, att se hur barnen utvecklas och gläds av att lära sig simma och lyckas, säger Bergman.

Hon säger att man ska ha respekt för vatten men tror att simkunnigheten kunde öka ifall fler tog med sina barn för att simma.

- Jag tror nog att många barn tycker om att simma och att man kanske borde fara mera till stränder och utnyttja att vi har så mycket vatten. Som liten lär man sig, tror jag, bättre än som vuxen, säger Bergman

För att räknas som simkunnig så ska man kunna simma 200 meter i sträck varav åtminstone 50 meter ska vara på rygg. Under simskolan lär sig de flesta att simma enligt Stolpe.

- Just när barnen börjar här i simskolan på sommaren så går vi igenom vilka som är simkunniga och då efter två veckor så kan de nog ha blivit simkunniga, säger Jennie Stolpe.

"Hör till allmänbildningen"

Simlärarna tycker det är väldigt viktigt att vara simkunnig.

- Det är viktigt för att vi bor här i Österbotten och har mycket sjöar och rör oss mycket på vatten om somrarna och på vintrarna är man ute på isen, säger Stolpe.

- Det hör till allmänbildningen att kunna simma just när man far mycket i båt och folk håller till vid vatten både i ur och skur, tycker Loo.

Diskussion om artikeln