Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Torget är populärt - men det gäller att vara i tid för lokala grönsaker

Från 2016
Uppdaterad 18.07.2016 10:08.
Raberber och lök på torgförsäljarens bord.
Bild: Yle/Lotta Sundström

Frukt- och grönsaksförsäljarna och fiskvagnarna är ofta de första som dyker upp kring sex-tiden på morgonen, tätt följda av lokala odlare, blomsterhandlarna och bagerierna. Officiellt börjar försäljningstiden på torget kl. 7 och det är tillåtet att stanna fram till kl. 18.

Sommartid är kommersen störst efter kl. 10. De som kommer för att handla ser ut att ha tid, kanske är de på semester. De vandrar långsamt längs med borden som bågnar av färska grönsaker och insuper torgkänslan. Och även om det duggar lätt då Yle Åboland är på plats är det många som slagit sig ner på en kopp torgkaffe med sina uppköp.

Tidigare, det börjar vara ganska många år sedan, stängdes torget för en timme på eftermiddagen för städning. En del av torghandlarna stannade kvar för att återuppta försäljningen på den sena eftermiddagen och fortsätta fram till kl. 19, medan andra packade ihop för dagen kl 14 då städningen drog i gång.

Trots att man nu ändrat på systemet och torghandlarna får fortsätta oavbrutna till kl. 18 är det speciellt bland dem som säljer grödor från regionens gårdar vanligt att man stänger redan kring tvåtiden. Det här harmar en del kunder som har svårt att hinna till torget så pass tidigt och gärna skulle handla efter kontorstid.

Torgförsäljare på Åbo Salutorg.
Bildtext Åbo Salutorg
Bild: Yle/Lotta Sundström

Men att producenterna drar sig tillbaka redan två-tiden har sin förklaring: om de stannade längre skulle dagarna bli orimligt långa eftersom jobbet på åkern väntar efter dagen på torget.

Taimi Hörkkä är vanligen på plats med sina grönsaker och plantor klockan åtta och stannar tills klockan blir två. På lördagar kommer hon lite tidigare, redan halv sju på morgonen.

- Klockan två måste man åka hemåt för att jobba på åkern och få nästa dags last färdig, berättar Hörkkä.

För dem som sköter både odlingarna och försäljningen själva skulle dagen bli oskäligt lång om de stannade till sena eftermiddagen, förklarar Hörkkä.

En del av de lokala producenterna stannar ändå kvar lite senare än till klockan två. En odlare berättar att han löst det hela med att komma till torget bara fyra dagar i veckan, på så sätt har han möjlighet att stanna lite längre. Andra har anställt någon för att sköta försäljningen för att själva kunna jobba på gården.

De kunder som hinner till torget först senare på dagen behöver trots allt inte gå hem tomhänta. Även on platsen där de lokala producenterna håller till är rätt så öde på eftermiddagen, finns många andra försäljare kvar betydligt senare. Men då klockan närmar sig sex har alla försvunnit, då är det måsarnas tur att glufsa i sig resterna före torget städas inför nästa dags ruljans.

Diskussion om artikeln