Turkietkännare: Erdoğan går stärkt ur detta
Splittringen i det turkiska samhället riskerar att öka efter kuppförsöket. Detta om president Erdoğan går in för hämnd snarare än försoning. Och allt tyder på det, säger Yles specialredaktör, turkietkännaren Tom Kankkonen.
Kankkonen har i många år rapporterat om och arbetat i Turkiet. Han säger att nyheten om ett kuppförsök överraskade honom.
- President Recep Tayyip Erdoğan har jobbat hårt för att neutralisera den turkiska armén, en armé som har en historia av att ingripa i politiken.
Att det verkar vara en mindre fraktion inom militären som står bakom försöket innebär ändå att läget nu är ett helt annat än vid liknande händelser tidigare.
Stor spänning i samhället
Enligt Kankkonen råder det stora spänningar mellan olika grupper i det turkiska samhället just nu.
- När jag på sistone har rest i landet har jag träffat många människor som tar ordet inbördeskrig i sin mun, berättar han.
I kurdområdena pågår ett mer eller mindre fullskaligt krig. Samtidigt råder oenighet mellan de turkar som stöder ett sekulärt samhälle och dem som är anhängare till Erdoğans vision om ett betydligt mer religiöst samhälle.
Att landets stridskrafter nu är inblandade i interna strider är ett tecken på att man är ganska nära ett inbördeskrigsscenario, även om kuppförsöket snabbt kvästes, säger Tom Kankkonen.
Hämnd snarare än försoning
Kankkonen befarar att läget i Turkiet inte kommer att utvecklas i någon speciellt positiv riktning. Detta även om kuppförsöket i sig kanske inte betyder totalt kaos i landet.
- Stora utrensningar är att vänta inom armén. Det är i sig naturligt att kuppmakarna straffas, men frågan är om det räcker för Erdoğan.
Presidentens ställning kommer sannolikt att stärkas ytterligare, bedömer Kankkonen.
- Han har väldigt starka tendenser att försöka koncentrera all makt i sina händer. Och han kommer att gå stärkt ur den här krisen.
Enligt Kankkonen kommer presidentens anhängare att hylla honom för att han klarade av att slå tillbaka kuppmakarna. Också oppositionen var snabb att fördöma kuppförsöket, vilket enligt Kankkonen är ett tecken på att det finns demokratiska reflexer i landet.
- Frågan är om Erdoğan har de här reflexerna.
Med det hänvisar turkietkännaren till att presidenten tidigare inte visat några tecken på att vara en person som står för försoning, snarare tvärtom.
- Det är inget positivt i det här läget. Tidigare upplevde jag att konflikterna i det turkiska samhället mer låg just på samhällsplanet, nu har de börjat synas också på individnivå, mellan människorna. Nu skulle det behövas försoning, inte hämnd.