Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

UM: Undvik onödiga resor till Turkiet

Från 2016
Uppdaterad 17.07.2016 06:22.
Människor och parasoll på strand
Bild: EPA/TOLGA BOZOGLU

Utrikesministeriet har uppdaterat sina rekommendationer gällande Turkiet efter helgens kuppförsök. UM uppmanar nu finländare att undvika alla onödiga resor till landet.

På sin webbplats skriver UM att säkerhetsläget i hela Turkiet nu är instabilt, som en följd av att fraktioner inom armén försökte ta makten.

Utrikesministeriet avråder tillsvidare finländare från onödiga resor till landet.

Tusentals finländare i Turkiet

Som bäst befinner sig uppskattningsvis flera tusen finländare i Turkiet. Fram till lördag morgon hade drygt 2 000 personer gjort en reseanmälan, vilket betyder att UM har en möjlighet att kontakta dem och hålla dem uppdaterade. Det är oklart hur många finländare i Turkiet som inte har gjort någon anmälan.

De som befinner sig i landet uppmanas att hålla sig inomhus och undvika att råka i situationer som kan ha en koppling till kuppförsöket.

Resor ställs in

Som en följd av kuppförsöket har flygplatsen i Istanbul stängt. På flygplatsoperatören Finavias sidor uppmanas de som har bokat en resa till Turkiet att vara i kontakt med sin researrangör eller sitt flygbolag.

Turkish Airlines -resenärer vid Helsingfors-Vanda flygplats lördagen den 16 juli 2016.
Bildtext Turkish Airlines -resenärer vid Helsingfors-Vanda flygplats lördagen den 16 juli 2016.
Bild: Yle / Björn Udd

Flera finländska researrangörer ordnar resor till Turkiet. Finnmatkat har knappt 180 kunder i landet och Tjäreborg drygt 450.

Åtminstone Finnmatkat har lovat att de som hade bokat en avfärd på lördagen kan av- eller omboka sin resa. Under lördagen kommer bolagets guider i Turkiet att åka runt och träffa resenärerna på plats och informera om läget.

Turkish Airlines´ morgon- och lunchflyg till Istanbul ställdes in. Hur det blir med eftermiddagens och kvällens flyg till olika destinationer i Turkiet klarnar senare.

Diskussion om artikeln