Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Erdoğans fiende i exil Fethullah Gülen förnekar inblandning

Från 2016
Uppdaterad 17.07.2016 00:20.
Fethullah Gülen.
Bildtext Fethullah Gülen.
Bild: EPA

Den turkiska presidenten Recep Tayyip Erdoğans ärkerival i exil Fethullah Gülen förnekade på lördagen bestämt att han skulle ha stått bakom fredagens kuppförsök.

- I egenskap av en person som har lidit under flera militärkupper, är det synnerligen förolämpande att bli anklagad för att ha kopplingar till en sådan, sade Gülen i ett uttalande.

Han sade att demokrati inte kan åstadkommas med militära åtgärder och antydde att Erdoğan själv kan ha legat bakom.

- Det finns en liten chans, det finns en möjlighet att kuppen var iscensatt för att få folk inför rätta, sade han till reportrar i Pennsylvania.

Den 75-åriga Gülen har bott i exil i USA sedan 1999. Han var tidigare allierad med Erdoğan men relationerna brast för några år sedan och de har sedan dess varit bittra politiska rivaler.

USA vill ha bevis före eventuell utlämning

Erdoğan har sagt att Turkiet kommer att begära Gülen utlämnad. USA:s utrikesminister John Kerry vill att Turkiet presenterar bevis på Gülans delaktighet ifall landet kommer med en formell utlämningsbegäran.

Turkiet har också tidigare sagt sig vilja ha Gülen utlämnad, men har aldrig begärt det formellt. Det måste göras via officiella diplomatiska kanaler.

USA har ett utlämningsavtal med Turkiet sedan 1981.

Det förbjuder utlämning ifall personen som begärs utlämnad anklagas för brott av politisk karaktär, men om personen utfört handlingar som riktat sig mot stats- eller regeringschefer gäller inte det här undantaget.

Den djupa staten

Fethullah Gülen leder en internationell muslimskt religiös social rörelse som har anhängare i statsapparaten, underrättelseorganen, domstolsväsendet, affärslivet och bland medierna i Turkiet.

Sedan Gülen och Erdoğan blev fiender har Gülen och hans rörelse upprepade gånger beskyllts för att representera det som i Turkiet kallas ”den djupa staten”.

- Det här landet har lidit svårt i händerna på Gülenrörelsen, sade Erdoğan inför anhängare i Istanbul på lördagskvällen.

Den djupa staten sägs vara ett ljusskyggt konspiratoriskt nätverk som driver en egen politisk agenda, organiserar lönnmord på obekväma personer och som påstås ha existerat i olika former sedan den ottomanska tiden.

Erdoğans kritiker hävdar i sin tur att presidenten själv byggt upp ett djupa staten-nätverk för att eliminera sina politiska motståndare.

Anhängare över hela världen

Den gülenistiska rörelsen säger sig förespråka en moderat form av islam och säger sig stöda demokratiska politiska system, studier i vetenskap och dialog mellan olika religioner.

Gülen har träffat påven och representanter för olika judiska organisationer.

Hans rörelse kallas Hizmet i Turkiet. Hizmet har ett nätverk av hundratals skolor, tankesmedjor och medier över hela världen utöver Turkiet.

Diskussion om artikeln