Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Frankrikes inrikesminister: Gå med i reservstyrkorna

Från 2016
Uppdaterad 17.07.2016 11:36.
Enligt inrikesminister Bernard Cazeneuve har omkring 20 moskéer stängts
Bildtext Frankrikes inrikesminister Bernard Cazeneuve.
Bild: EPA / CHRISTOPHE PETIT TESSON

Frankrikes inrikesminister Bernard Cazeneuve uppmanar unga fransmän att ansluta sig till reserven. På grund av terrorattackerna i Frankrike har landets säkerhetsstyrkor varit under hård press.

Efter torsdagens terrorattack i Nice har den franska regeringen beslutat sig för att kalla in tusentals reservister för att stärka landets säkerhet. Bland annat ska polisens och gendarmeriets reservstyrkor kallas in.

Inrikesminister Cazeneuve hoppas att man skulle få nya medlemmar till den grupp av reservister som hjälper till i krissituationer. Den nuvarande reserven består av 12 000 frivilliga i åldrarna 17 till 30 år.

– Jag vill uppmana alla franska patrioter som så önskar att gå med i reserven, sa Cazeneuve.

I reserven ingår många människor med bakgrund i armén eller polisväsendet, men också andra människor får gå med.

Gendarmeriet har också lagt upp en guide på Twitter om hur man blir reservist. God fysik och moral krävs bland annat.

Sedan tidigare finns sammanlagt närmare 100 000 poliser och militärer utspridda i hela Frankrike med uppgift att skydda särskilt utsatta platser.

Ett tjugotal vårdas på intensiven

Runt 30 000 människor befann sig på strandpromenaden Promenade des Anglais i Nice på torsdag kväll för att titta på fyrverkerier i samband med den franska nationaldagen.

Av de 84 människor som dog när en lastbil körde längs promenaden var tio barn. Över 300 människor vårdades på sjukhus efter attacken. Ett tjugotal får ännu intensivvård, uppgav det franska hälsoministeriet på lördagen.

En polisman står vid blomsterhavet på Promenade des Anglais i Nice den 17.7.2017.
Bildtext En polisman vid strandpromenaden i Nice två dygn efter attacken.
Bild: AOP

Förutom fransmän dog också medborgare från Algeriet, Tyskland, Tunisien, USA, Schweiz, Ukraina, Armenien och Ryssland.

Kampen mot terrorism extremt svår

Efter attacken krävde franska medier och oppositionspolitiker mer än bara de vanliga högtidliga uttalandena från de ledande politikerna.

Nationella frontens ledare Marine Le Pen har till och med krävt Cazeneuves avgång.

– I vilket land som helst i världen skulle en minister med ett så fruktansvärt saldo som Bernard Cazeneuve – 250 döda på 18 månader – ha avgått, sa Le Pen.

Cazeneuve har för sin del försvarat landets säkerhetsåtgärder genom att påpeka att landet utsatts för en helt ny typ av attacker som visar på hur extremt svår kampen mot terrorism är. Till exempel var gärningsmannen i Nice inte känd hos den franska underrättelsetjänsten före torsdagens attack.

Fanska flaggan vajar på halvstång vid Promenade des Angalis i Nice.
Bildtext Fanska flaggan vajar på halvstång vid Promenade des Angalis i Nice.
Bild: EPA/IAN LANGSDON

Även premiärministern Manuel Valls slår tillbaka mot kritiken, skriver franska Le Monde.

– En del oansvariga politiker säger att attentatet kunde ha förhindrats. Men någon nollrisk existerar inte. Att säga det motsatta är att ljuga för fransmännen, sa Valls.

Christian Estrosi, president i regionen Provence-Alpes-Côte d'Azur, har också kritiserat myndigheterna eftersom han flera dagar före Niceattacken bett den franska staten om mer resurser till staden.

I och med händelserna i Nice bestämde presidenten François Hollande att det undantagstillstånd som rått i Frankrike sedan terrorattackerna i Paris förra november skulle förlängas med tre månader.

En tre dagar lång landssorg inleddes på lördagen.

Diskussion om artikeln