Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Misslyckat kuppförsök firades natten lång

Från 2016
Uppdaterad 17.07.2016 09:31.
Demonstranter på Taksimtorget i Istanbul sjunger och firar att statskuppen misslyckades.
Bildtext Taksimtorget i Istanbul natten till söndag.
Bild: EPA/MARIUS BECKER

På flera håll i Turkiet har tiotusentals människor firat att man lyckades förhindra kuppförsöket. Taksimtorget i centrala Istanbul var fullt av människor som skanderade religiösa sånger och slagord ännu tidigt på söndag morgon, rapporterar Yles redaktör Tom Kankkonen på plats i Turkiet.

Festen i Istanbul spred sig över hela staden under kvällen och natten. Till exempel på broarna över Bosporen stod trafiken stilla då firande människor proppade igen broarna.

– Det här är demokratins högtidsdag, vi stoppade förrädarna som försökte sig på en statskupp, säger läkarstudenten Fatma Zehra till Yle och tillägger att de ansvariga måste straffas så hårt som möjligt.

Demonstranter på Taksimtorget i Istanbul sjunger och firar att statskuppen misslyckades.
Bild: EPA/MARIUS BECKER

I Turkiet har ett eventuellt införande av dödsstraff diskuterats flitigt det senaste dygnet, både på sociala medier och på politikernivå. I luften finns förutom glädje också hämndbegär.

– De här landsförrädarna dödade barn och civila. Kanske dödsstraff skulle vara rätt åt dem, säger Fatma Zehra.

Kallar firandet groteskt

Turkiets president Racept Tayyip Erdoğan uppmanade tidigt medborgarna att gå ut på gatorna och demonstrera för att stoppa försöket till statskupp och för att förhindra nya kuppförsök. Ännu sent på lördag kväll vaktade demonstranter åtminstone flygplatsen på Istanbuls asiatiska sida.

Demonstranter på Taksimtorget i Istanbul sjunger och firar att statskuppen misslyckades.
Bild: EPA/TOLGA BOZOGLU

Bland firarna verkar president Erdoğan vara en ännu större hjälte än tidigare och den misslyckade statskuppen har enligt Turkietkännare förstärkt presidentens ställning.

Men alla är inte lika exalterade. En del säger att presidenten vill ha all makt för sig själv och kallar jublet groteskt.

– Många människor har dött, så vad finns det att fira. Det är bra att soldaterna stoppades men man borde inte dansa på gatorna efteråt, säger en taxichaufför som vill vara anonym.

Tusentals människor firar på Taksimtorget i Istanbul att statskuppen inte lyckades.
Bildtext Taksimtorget
Bild: EPA/STR

265 människor dog i samband med kuppförsöket, en stor del var civila. Därtill skadades över 1 400 människor. Nästan 3 000 soldater har gripits och 2 700 domare och åklagare har avsatts.

Bearbetad översättning av Tom Kankkonens/Yle Uutisets artikel.

Diskussion om artikeln