Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

SLC kräver lösningar på jordbrukets ekonomiska kris

Från 2016
Uppdaterad 17.07.2016 16:08.
Liggsäd i rågåkern.
Bildtext På måndag ska krispaketet diskuteras.
Bild: Yle/Monica Forssell

På måndag samlas EU:s jordbruksministrar för att diskutera åtgärder för att lindra lönsamhetskrisen som jordbruket befinner sig i. Svenska Lantbruksproducenternas Centralförbund (SLC) kräver att EU tar ansvar för hur handelsblockaden mot Ryssland har påverkat Finlands bönders ekonomiska situation.

- Det har förekommit uppgifter om att EU kommer att presentera ett krispaket på 500 miljoner euro. Det gäller hela EU. På mötet kommer man att diskutera hur fördelningen kommer att skötas, säger Johan Åberg, SLC:s verksamhetsledare.

Åberg säger att SLC hoppas att Finlands jordbruksminister Kimmo Tiilikainen (C) ska kunna förhandla fram en bättre fördelning för Finland.

- Tidigare har man fått ungefär två procent av EU:s tidgare krispaket. Det tycker vi är orättvist eftersom Finland drabbats hårt av det ryska handelsembargot. Finland har varit mycket mera beroende av den ryska marknaden än de andra EU-länderna i genomsnitt, säger Åberg.

Johan Åberg, tf verksamhetsledare för SLC intervjuas av Spotlight september 2015
Bildtext Johan Åberg
Bild: YLE/Antti Lempiäinen

Värsta krisen sedan kriget

Mats Nylund, riksdagsledamot (SFP) hoppas att mötet inte bara innehåller en massa klyschor utan verkliga lösningar.

- Jag förväntar mig att det ska innehålla rena pengar. Jag måste nog säga att jag inte är så optimistisk, men jag har ett bestämt krav på att Finlands regering och förhandlare ska stå på sig, säger Nylund.

Nylund säger att Finlands bönder är inne i den största krisen sedan kriget.

Mats Nylund.
Bildtext Mats Nylund
Bild: Yle/Louise Lindberg

Stora förluster i året

På grund av sanktionerna mot Ryssland förlorar Finlands bönder ungefär 200 miljoner euro på mjölk och 200 miljoner euro på resten av jordbruket.

- Enbart Finland går miste om 400 miljoner euro och så kommer EU med ett krispaket som är värt 500 miljoner euro. Det säger sig själv att oberoende hur bra Finland lyckas i förhandlingarna om den interna fördelningen, så kommer vi aldrig få ett krispaket som kan kompensera för marknadsförlusterna, säger Åberg.

Mer än bara sanktioner

Det är inte enbart sanktionerna som bidragit till att jordbruket hamnat i kris.

- Det är världsmarknaden och att EU har avreglerat sitt jordbruk och speciellt mjölkproduktionen. Vi har fullständig obalans i marknaden, säger Nylund.

SLC hoppas också att EU-kommissionen ska ta ta i med hårdhandskarna för att minska överproduktionen.

- Man borde dra i handbromsen. Fortsätter den här politiken att alla får producera hur mycket de vill kommer det att sluta i katastrof, säger Åberg

Diskussion om artikeln