Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Lyckas republikanerna uppvisa enad front?

Från 2016
Uppdaterad 18.07.2016 09:53.
Trump presenterade sin vicepresidentkandidat Mike Pence i New York den 16 juli 2016. Till höger Trumps dotter Ivanka.
Bildtext Trump presenterade sin vicepresidentkandidat Mike Pence i New York den 16 juli. Till höger Trumps dotter Ivanka.
Bild: EPA/JASON SZENES

Frågorna är många då republikanerna samlas till partikonvent från och med måndagen i Cleveland. Den största frågan är om partifolket lyckas stå enade bakom partiets kontroversiella presidentkandidat Donald Trump.

Det är ingen hemlighet att många republikaner, såväl ledande politiker som vanliga väljare, är missnöjda över att Trump kommer att nomineras till partiets presidentkandidat. In i det sista fanns det partifolk som funderade på hur man kunde sätta stopp för hans kandidatur, men ”Dump Trump”-rörelsen tvingades kasta in handduken förra veckan.

Enligt en undersökning skulle över 50 procent av republikanerna vilja ha en annan presidentkandidat än Trump.

Klagomålen mot Trump är många och varierande. En del ogillar hans aggressiva retorik. Andra anser att han inte är tillräckligt konservativ, medan pragmatiker oroar sig över att oddsen är emot honom i presidentvalet mot Hillary Clinton.

Många partihöjdare nobbar partikonventet

Att många partihöjdare är tveksamma till Trump märks tydligt då man synar partikonventets talarlista i sömmarna. Endast en av de fem republikanska presidentkandidater som är vid liv kommer att delta, det vill säga Bob Dole.

Däremot kommer varken Mitt Romney, John McCain, George W. Bush eller George H.W. Bush att närvara.

Det stör knappast Trump överhuvudtaget. Redan för flera månader sedan lovade han att talarlistan skulle se avsevärt annorlunda ut än under tidigare partikonvent. Han lovade stjärnglans vid talarpodiet för att ”tittarna inte skall somna”.

Det visade sig emellertid vara hyfsat svårt att få stjärnor i underhållningsbranschen att ställa upp. Exempelvis så tackade superstjärnorna i amerikansk fotboll, Tom Brady och Ben Rothlisberger nej till att fungera som talare.

Däremot kommer hans familj att vara starkt framträdande. Hans barn Eric, Ivanka, Donald Jr. och Tiffany kommer att hålla var sitt tal. Liksom Trumps nuvarande fru, Melania Trump. Hennes framträdande kommer att få stor genomslagskraft eftersom det kommer att vara en av de första gångerna hon talar offentligt under årets valkampanj.

Vad står på agendan?

Talen på måndagen kommer att ha fokus på säkerhet och immigration. Talarna kommer med största sannolikhet att kritisera USA:s nuvarande utrikespolitiska linje i skarpa ordalag. Republikanerna har redan länge skoningslöst attackerat Hillary Clinton för hennes bruk av en privat e-postserver och för att fyra amerikaner dog i en terroristattack i Benghazi i Libyen under hennes tid som utrikesminister.

Trump-anhängare med plakat av sin presidentkandidat i Cleveland, Ohio den 17 juli 2016.
Bildtext Trump-anhängare med plakat av sin presidentkandidat i Cleveland den 17 juli.
Bild: EPA/JIM LO SCALZO

Två av de amerikaner som överlevde attacken i Benghazi kommer att tala på måndagen.

Under dag två kommer temat att vara ekonomi. Bland talarna märks Dana White, chef för den populära MMA-organisationen UFC, senatens republikanske ledare Mitch McConnell och Wisconsins guvernör Scott Walker, som ännu för ett år sedan var en av favoriterna att nomineras till presidentkandidat.

Försonande ord av Ted Cruz?

På onsdagen kommer Donald Trumps vicepresidentkandidat Mike Pence att stå i rampljuset. Men det finns en risk att han överskuggas av Ted Cruz.

Trump och Cruz kämpade länge om att nomineras till presidentkandidat och ordväxlingarna dem emellan var inte alltid de vänligaste. Trump hävdade bland annat att Cruz pappa deltog i mordet på John F. Kennedy och han publicerade på Twitter en allt annat än smickrande bild på Cruz fru Heidi.

Under den sista dagen riktas alla blickar mot Trump, som avslutar konventet med sitt linjetal inför höstens presidentvalskampanj. En av de stora frågorna är om Trump kommer att vara sitt normala bombastiska jag eller om han kommer att låta mer som en statsman. Trump har tidigare hävdat att han inte kommer att ändra sin stil eftersom den varit framgångsrik.

Oro för våldsamheter

Säkerhetspådraget i Cleveland är massivt under partikonventet. Demonstrationer mot Trump och det republikanska partiet har planerats redan länge. Åtminstone en nynazistisk gruppering lär också vara på väg till Cleveland.

Det kryllar av poliser i staden och man befarar att situationen kan urarta. Inte minst för att vem som helst har rätt att bära vapen öppet i delstaten Ohio.

Polisfacket i Cleveland har uttryckt sin oro och vädjat till Ohios guvernör, republikanen John Kasich, att införa ett tillfälligt stopp mot rätten att bära vapen. Kasich har än så länge slagit ifrån sig och sagt att han inte har juridisk makt att införa ett dylikt stopp.

Diskussion om artikeln