Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

EU överens om nytt stödpaket till jordbruket

Från 2016
Uppdaterad 18.07.2016 19:37.
Fredrik Sandström, mjölkbonde i Nybränn, Purmo.
Bild: Yle/Mikaela Löv-Aldén

EU-rådet för jordbruk och fiske beslutade på måndagen om ett nytt stödpaket på 500 miljoner euro för jordbruket. Mjölkproducenterna får 150 miljoner euro av hela paketet för att minska på produktionen.

På mötet diskuterades speciellt marknadsläget inom jordbruket och åtgärder för att underlätta situationen. Slutresultatet blev ett nytt paket på 500 miljoner euro. 150 miljoner ska gå till att stöda mjölkproducenterna som lidit bland annat av EU:s sanktioner mot Ryssland.

Mjölkproducenterna kan frivilligt gå med i stödprogrammet och kompenceras för varje liter de låter bli att producera.

SLC: En besvikelse

Ytterligare 350 miljoner euro delas ut till de 28 medlemsländerna som sedan själv får bestämma om hur pengarna fördelas till lantbruket. Medlemsländerna får också använda egna nationella stödpengar.

- Det är verkligen en besvikelse. Det är ett steg i rätt riktning men det är otillräckligt och för lite, säger Mats Nylund, första viceordförande på Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC.

Det nya stödpaketet följer en tidigare överenskommelse från hösten 2015 då Finland fick tio miljoner euro. Då fick Finland en större summa i förhållande till de andra länderna eftersom Finland hade lidit mest av EU:s sanktioner mot Ryssland.

Finland får 7,5 miljoner

Finland får 7,5 miljoner euro av hela stödet på 350 miljoner. Det är ungefär samma andel som Finland fick i höstas.

Nästa steg är att jord- och skogsbruksministeriet lägger upp en plan för hur pengarna ska användas som sedan godkänns av EU-kommissionen. Detaljerna för det här klarnar i höst. Nylund är inte imponerad över de summor EU har fattat beslut om. Han säger att det erbjuder en liten tröst för jordbrukarnas framtid och att regeringen borde göra mera.

- Nu förutsätts att regeringen gör ett riktigt nationellt krispaket och också ser till att det går att betala ut stöd till andra gårdar än mjölkgårdar. Visst, mjölkgårdarna är mest drabbade men alla andra gårdar är också drabbade, säger Nylund.

Sanktioner och världsmarknaden

EU:s sanktioner mot Ryssland och läget på världsmarknaden har drabbat jordbruket hårt. Enligt SLC förlorar bara mjölksektorn i Finland ungefär 200 miljoner euro årligen på grund av marknadskrisen.

Resten av jordbruket förlorar tillsammans minst lika mycket, vilket innebär att förlusterna totalt är närmare 400 miljoner euro bara för Finlands del.

Det är en kombination av bland annat ändrade konsumtionsvaror, en minskad efterfrågan i Kina och sanktionerna mot Ryssland som gjort att priserna på nöt, gris och mjölk sjunkit.

Diskussion om artikeln