Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Boris Johnson gör premiär som utrikesminister – ”Storbritannien fortsätter ha en ledande roll”

Från 2016
Boris Johnson
Bild: EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

Storbritanniens pinfärska utrikesminister Boris Johnson är på sitt första EU-ministermöte i Bryssel och debuterar internationellt i sin nya roll. Brexitanhängaren Johnson sade före mötet att samarbetet med unionen kommer att fortsätta.

– Vi måste hörsamma folkets vilja och lämna EU, men det betyder inte att vi lämnar Europa, säger Johnson. Vi kommer inte under några omständigheter att lämna vår ledande roll i det europeiska samarbetet, säger Johnson.

Storbritanniens nya premiärminister Theresa May utnämnde Johnson till utrikesminister förra veckan. Han var en kontroversiell utnämning eftersom han är känd för sina odiplomatiska uttalanden och var en ledande figur i brexitlägret.

Han träffade EU:s utrikeschef Federica Mogherini redan på söndagen. Hon sade på måndagen att Johnson är en ”välkommen medlem i utrikesministerfamiljen”.

Johnson skulle ha träffat flera utrikesministrar

Det var meningen att Johnson skulle träffa flera utrikesministrar på söndagen men det inhiberades på grund av attacken i Nice. En del uppgifter tillkännager att vissa utrikesministrar helt enkelt inte ville träffa Johnson.

Ministrarna hade egentligen andra saker på agendan men lade till diskussioner om terrorbekämpning och attacken i Nice och statskuppförsöket i Turkiet.

På måndagsmorgonen var USA:s utrikesminister John Kerry med på ett frukostmöte inför det egentliga mötet.

Mogherini och Kerry konstaterade att de stöder Turkiets demokratiskt valda regering, men kräver att demokratin, rättsstaten och mänskliga rättigheter respekteras i efterspelet av kuppförsöket.

Finlands utrikesminister Timo Soini är på semester och deltar inte i mötet, utan vikarieras av statssekreterare Samuli Virtanen.

Diskussion om artikeln