Hoppa till huvudinnehåll

Sport

”Jag vill bli trollkarl” – JVM-hoppet Taika Nummi om medaljer, vänner och Harry Potter

Från 2016
Uppdaterad 18.07.2016 15:24.
Taika Nummi, Paavo Nurmi Games 2016
Bildtext Taika Nummi med sitt patenterade leende.
Bild: Anssi Mäkinen / SUL arkiv

Hon är ett stort medaljhopp i junior-VM i friidrott, men vill inte egentligen ha medalj. Inte ännu. Gångaren Taika Nummi väntar sig däremot en inbjudan till Hogwarts.

Taika Nummi är en riktig glädjespridare på friidrottsplanerna. Den evigt leende 18-åringen ser alltid till att önska alla medtävlare lycka till före start, och efteråt fråga hur det gick, gratulera och trösta.

Hon hör också till världens bästa gångare i sin åldersklass. Till U20-VM i Bydgoszcz åker hon med det näst bästa årsbästat bland deltagarna på 10 kilometer – men trots det är hon inte ute efter medalj.

– Jag är säker på att jag inte kommer att ta medalj, säger Nummi i Yle Sportens intervju på sitt sedvanligt energiska sätt och jämför sig själv med italienskan Noemi Stella.

– Redan före start vet du att hon kommer att vinna över dig, hon vill vinna så mycket. Det handlar inte om kondition men hon är så stark mentalt. Jag har ingen chans, det är konstigt.

Vill inte du vinna?

– Nej, inte så mycket, inte ännu, jag är för ung för att vinna, svarar Nummi med ett skratt. Nog när jag blir äldre, men inte nu. Det är för mycket press och stress, jag har inte bråttom.

Vill träffa kompisar

Nummi är flerfaldig finländsk rekordgångare på juniornivå och har även hunnit ta två individuella FM-guld bland seniorer, plus några till i stafett med Espoon Tapiot.

Hon slutade sexa i U18-EM i Eskilstuna förra sommaren – bland annat bakom femman Stella – och ser nu främst fram emot att träffa sina utländska gångkumpaner igen.

– Det bästa med mästerskap är kompisar och människor som kommer från andra länder. Det är det viktigaste för mig, berättar Nummi.

– Förstås vill jag ta mig till stora tävlingar, visst är det viktigt. När du går där en gång vill du återvända igen och igen. Det är där det är som roligast, du har vänner och allt... Jag har inga ord, jag tycker så mycket om det svenska språket men kan inte helt uttrycka mig.

Väntar på inbjudan till Hogwarts

Nummi pratar en mycket god svenska – men så har hon också tränat inför studentskrivningarna nyligen.

– Jag lyssnade på ljudböcker med Harry Potter varje gång jag cyklade till skolan och vet nu ord som trollkarl och kvast. Det är lite speciellt, men det var roligt och jag tror det hjälpte, ler Nummi.

Ska du bli gångtävlingarnas trollkarl en vacker dag?

– Jag hoppas! Jag hoppas jag blir en trollkarl – jag väntar bara på min inbjudan till Hogwarts (skolan i Harry Potter-böckerna). Jag vill spela quidditch, det är ännu bättre än gång!

Quidditch-träning, Tyskland, våren 2016.
Bildtext Kanske quidditch blir Taika Nummis gren i framtiden?
Bild: All Over Press

Junior-VM i Bydgoszcz pågår från tisdag till söndag. Förutom Taika Nummi hör Wilma Murto och Aleksi Jaakkola till Finlands största medaljhopp. SFI representeras av Esbo IF:s sjukampare Jessica Rautelin. Se Finlands trupp i sin helhet här och VM-programmet här.

Diskussion om artikeln