Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Ny plats för jazz i Borgå

Från 2016
Uppdaterad 18.07.2016 16:11.
pianotangeter
Bild: YLE/ Arja Lento.

Den fjärde jazzfestivalen i Borgå ordnas i månadsskiftet september-oktober. Årets festival erbjuder en del spännande nyheter, bland annat en ny, tredelad estrad i den gamla biografen i WSOY-huset.

Porvoo Jazz Festival ordnas i år den 30.9-2.10, den här gången med intressanta artister, en ny konsertlokal och nya människor som håller i trådarna.

Den största stjärnan bland årets artister är den legendariska amerikanska jazztrummisen William ”Billy” Hart. Hans karriär började redan på 1960-talet, och han har jobbat med musiker som Otis Redding, Herbie Hancock och Miles Davis, för att nämna några.

Ett annat stort namn är sångaren Viktoria Tolstoy från Sverige. Hon har världsomspännande turnéer och samarbeten med stora, svenska och internationella jazznamn på sitt cv. Hon har vunnit utmärkelser som Jazzkatten som ”Årets nykomling 1994” och Ulla Billquist-stipendiet 1998.

I programmet för i år finns också saxofonisten Karl-Martin Almqvist och basisten Johnny Åman. De är båda från Sverige, men som kuriosa kan nämnas att den senare är född i Finland. Almqvist och Åman ska uppträda tillsammans med Jukkis Uotila. Uotilas huvudinstrument är trummor och piano.

Övriga artister blir Finlands Jazzförbunds jubileumsorkester, Paleface, Spoken Word Septet och Kari Ikonens trio, Impulsion och RZH trio.

Förändringar i arrangemangen jämfört med tidigare år

För besökaren finns en spännande nyhet, i och med att festivalen kommer att sättas upp på ett nytt ställe. Den gamla biografen i WSOY-huset ska bli jazzklubb för en kväll, med tre olika konsertlokaler med olika program.

Tanken är att besökarna ska kunna gå från en jazzsalong till en annan och få med sig flera olika upplevelser under en och samma kväll.

Även Kulturhuset Grand kommer att agera jazzpalats under festivalen, precis som tidigare år, och Café Rongo blir skådeplats för jazzbrunsch.

Samtidigt passar festivalorganisationen på att göra några förändringar i sin lineup. Ny konstnärlig ledare är Jaska Lukkarinen, medan Elina Brooks har tagit över som producent.

Antti Ansas och Hash Varsani finns med sedan tidigare, och trummisen och mångsysslaren Thomas Törnroos deltar med sin kunskap i det konstnärliga och det praktiska.

Diskussion om artikeln