Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

H2Ö-festivalens svanesång - "Vi gör den sista till den bästa"

Från 2016
Uppdaterad 18.07.2016 16:54.
Upplyst båt och varvsbyggnad på H2Ö-festivalen.
Bildtext H2Ö-festivalen är känd för stämningsfulla ljusinstallationer.
Bild: H2Ö/Lasse Jalonen

Årets H2Ö-festival blir den sista. Efter tre år har arrangörerna nu kommit fram till att musik- och konstfestivalen inte längre kan fortsätta utvecklas på Runsala varvsområde, och därför väljer man att lägga ner.

H2Ö ordnades för första gången år 2014 och etablerade sig snabbt som den alternativa festivalen som också lägger mycket krut på det estetiska. Men nu är festivalens saga all, berättar informatör Katarina Pada.

- Det här är tredje året vi ordnar festivalen och den har blivit bättre för varje gång. Nu har vi insett att vi i och med förändringar och förnyelser på varvsområdet inte kommer att kunna utvecklas till det bättre, och vi vill verkligen inte skära ner på kvalitén eller göra kompromisser gällande programmet. Så därför har vi kommit till slutsatsen att nu gör vi den sista festivalen till den bästa H2Ö någonsin, berättar Pada om beslutet att lägga ner.

Även om det kan bli vemodigt efteråt ska den känslan inte få kasta någon skugga över festivalen, tvärtom.

- Vi vill absolut inte få någon känsla av en begravning. Nu gör vi en jättejättebra festival och det kommer att bli jätteroligt, främst för besökarna men också för alla oss som är inblandade, säger Pada.

Publik framför scenen i varvsbyggnaden.
Bildtext Artister uppträder på flera olika scener - här i varvsbyggnaden.
Bild: H2Ö/Ville Mäkilä

Internationella artister

I år uppträder bland annat svenska Dungen, spanska Hinds och Mercury Rev från USA på festivalen.

- Hinds är ett ganska nytt band som stigit i bra takt och haft många slutsålda spelningar i USA och Europa. Dem ser jag jättemycket fram emot, de har bra energi på scenen, säger Pada.

- Mercury Rev var ganska stora redan på 90-talet och det är fantastiskt att de nu kommer till Runsala och spelar. De har också kopplingar till Flaming lips som kanske är mer bekant för många.

Dungen släppte i höstas en ny skiva efter en paus på fem år och troligen kommer toner från just den plattan att ljuda under lördagens spelning.

Picknick på H2Ö-festivalen.
Bild: H2Ö/Liisa Ahola

Inte bara musik

H2Ö handlar inte inte bara om musik. Liksom tidigare år har olika konstformer en viktig och synlig roll på festivalområdet. Allra synligast är kanske ljusinstallationerna som skapar stämning på området om kvällarna efter att mörkret fallit på.

Men konstutbudet slutar inte där och publiken har också själva möjlighet att vara med och skapa i verkstäder.

- Till exempel kan man komma och testa på att göra visualisering med analoga apparater. Det är ju ganska vanligt att det då man går på spelningar är någonting som projiceras bakom bandet. Det här är ganska lätt att göra nuförtiden med dator, men förr hade man videomixers som man använde, berättar Pada.

H2Ö-festivalen ordnas kommande veckoslut, den 22-23 juli, vid Runsalavarvet i Åbo.

Ilmiö, H2Ö... Fortsättning följer?

Pada ser det inte som en omöjlighet att något nytt evenemang skulle födas ur askan efter H2Ö. Ilmiö-festivalen i Uittamo i Åbo byggdes av samma produktionsteam som sedan, efter att Ilmiö lades ner, kom att skapa H2Ö.

- Jag ser det inte alls som en omöjlighet att det här gänget kommer att hitta på något annat i framtiden, vi får se. Vi är en så sammansvetsad produktionsgrupp att vi nog kommer att fortsätta jobba tillsammans på ett eller annat sätt.

Diskussion om artikeln