Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kaotisk start på det republikanska partikonventet

Från 2016
Uppdaterad 19.07.2016 02:26.
Ett antal republikanska delegater försökte sätta stopp för Donald Trumps presidentkandidat.
Bildtext Delegater från bland annat Utah försökte in i det sista sätta stopp för Donald Trumps kandidatur.
Bild: EPA / David Maxwell

Den republikanska partiledningens förhoppning om att partiet skulle stå enat bakom Donald Trumps presidentkandidatur grusades genast under den första dagen av partikonventet.

Delegater som är kritiska mot Donald Trump krävde en omröstning om partikonventets regelverk. Oppositionen mot Trump ropade taktfast ”Roll Call Vote” då man försökte få till stånd en omröstning om reglerna. Vanligtvis röstar man om regelverket bakom kulisserna innan partikonventet kör i gång.

Scenerna under partikonventet påminde i ungefär 15 minuter om en polsk riksdag. Till slut beslöt partiledningen med ordföranden Steve Womack i spetsen att det inte fanns tillräckligt stöd för förslaget.

- Vi fick en hemställan från nio delstater om en omröstning. Efter det drog tre delstater tillbaka sin hemställan. Förslaget hade därmed inte ett tillräckligt stort stöd, sade Womack.

En del delegater marscherade ut

En del av delegaterna var så besvikna på beslutet att de marscherade ut. Även om de med stor sannolikhet skulle ha förlorat omröstningen ville man visa att det finns en opposition mot Trump.

- De som tror att Trump är inte är en del av partietablissemanget borde fundera på det som skedde idag. Etablissemanget mosade folket för en republikansk kandidat som fick endast 44 procent av rösterna under primärvalet. Bland dem fanns många väljare som inte är republikaner, sade Melanie Sturm, delegat från Colorado.

Ifall Trumps motståndare hade fått sin vilja igenom skulle samtliga 2472 delegater varit tvungna att rösta om konventets procedurer. Det skulle ha försenat starten av den officiella delen av partikonventet och varit generande för Trump.

Småskaliga demonstrationer på gatorna

Också på Clevelands gator drabbade Donald Trumps anhängare och motståndare samman. Ordväxlingarna var stundvis intensiva men de urartade inte i handgripligheter.

Demonstranter drabbade samman utanför republikanernas partikonvent.
Bild: EPA / Justin Lane

Överlag har antalet demonstranter varit mindre än man hade förutspått.

- Uppslutningen har varit mycket, mycket mindre än vad vi hade förväntat oss, sade John Penley, som var en av arrangörerna för demonstrationerna, till Wall Street Journal.

Diskussion om artikeln