Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Donald Trumps fru steg in i rampljuset

Från 2016
Uppdaterad 19.07.2016 09:25.
Melania Trump talade under republikanernas partikonvent i Cleveland.
Bildtext Melania Trump filade på sitt tal i sex veckor.
Bild: EPA / Michael Reynolds

Melania Trump var i blickfånget under den första dagen av republikanernas partikonvent i Cleveland. Donald Trumps fru höll låg profil under primärvalskampanjen, men på måndagen tog hon steget in i rampljuset.

Trumps kampanjteam satsade stora resurser på Melanias tal. Enligt uppgift filade hon på talet i fem till sex veckor med en talskrivare, men det innehöll inga större överraskningar.

- Om ni vill ha någon som kämpar för er och för ert land, så är han er man. Han kommer aldrig någonsin att ge upp. Och han kommer aldrig att svika er. Donald är och kommer alltid att vara en fantastisk ledare. Nu kommer han att jobba för er, sade hon.

Betonade mjuka värderingar

Enligt en färsk undersökning är Melania Trump den minst omtyckta potentiella första dam i USA sedan 1992. I ett eventuellt försök att förbättra sitt anseende så betonade hon mjuka värderingar i sitt tal, i motsats till de flesta andra talare under måndagen.

- Vi måste göra vårt yttersta för att se till att varje barn kan leva tryggt och i välstånd och får bästa möjliga utbildning. Det är godhet, kärlek och empati som för oss tillsammans och håller oss tillsammans. Det är de här värderingarna jag och Donald kommer att ta med oss till Vita Huset, sade hon.

Överraskning av Donald Trump

Donald Trumps valkampanj har på många sätt varit okonventionell och han fortsatte på samma linje under den första dagen av partikonventet. I normala fall uttalar sig partiets blivande presidentkandidat först under partikonventets sista dag, men Trump äntrade scenen redan på måndagen till tonerna av Queens "We are the Champions" .

- Vi kommer att vinna. Vi kommer att vinna stort, sade han innan han presenterade Melania.

Donald Trump introducerar Melania Trump under republikanernas partikonvent.
Bild: EPA / Tannen Maury

Obama och Clinton risades

Det genomgående temat under partikonventets första dag var säkerhetspolitik och den minsta gemensamma nämnaren i talen var kritiken mot Barack Obamas utrikespolitik och Hillary Clinton.

Den fränaste kritiken levererades av Patricia Smith, vars son Sean Smith omkom i samband med terroristattacken mot det amerikanska konsulatet i Benghazi i Libyen. Hillary Clinton fungerade då som USA:s utrikesminister.

- Hillary Clinton bär skulden för min sons död. Jag har upprepade gånger bett Clinton ge mig den verkliga orsaken varför min son är död. Jag väntar fortfarande, sade hon och uppmanade alla att rösta på Donald Trump.

Traditionella värderingar i fokus

Överlag gjorde merparten av talarna sitt bästa för att ena de republikanska leden genom att betona vikten av amerikanska värderingar i stil med att tjänstgöra i armén och militär styrka.

- Nu är det dags för en ledare som är ärlig och stark. En ledare som står upp för USA. Vi behöver inte en svag och feg president, som bryr sig mer om ursäkter än att skydda amerikaner. Vi behöver inte en president som tror att hon står över lagen, sade den pensionerade generalen Michael Flynn.

På tisdagen kommer det bärande temat under partikonventet att vara ekonomi och arbete. Bland talarna märks representanthusets talman Paul Ryan och hjärnkirurgen Ben Carson som var en av Donald Trumps rivaler under primärvalet.

Diskussion om artikeln