Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Ingen andningspaus för torgföretagarna i Jakobstad

Från 2016
Uppdaterad 20.07.2016 09:35.
De arkeologiska utgrävningarna fortsätter i sommar
Bild: YLE/Patrik Enlund

Från stadens håll är budskapet till företagarna runt torget i Jakobstad att hålla ut under byggarbetena. Enligt Kenneth Holmgård har byggarna gjort vad de har behövt.

Kenneth Holmgård (SFP) är styrelsemedlem i Jakobstads torgparkering och fullmäktigeledamot. Enligt Holmgård har byggherrarna skött sig, trots att företagarna har klagat på att bland annat gångtunnlarna inte har hållits i bra skick.

- När man gör ett så stort ingrepp som att gräva upp ett torg är det klart att det blir bekymmer. Speciellt i en så liten stad som Jakobstad, som är så komprimerad till ytan. Jag tycker att byggarna har gjort vad det har kunnat. I mina ögon har gångarna varit snygga, säger Holmgård.

Kenneth Holmgård
Bildtext Kenneth Holmgård.
Bild: Johanna Överfors/YLE

Holmgård är medveten om skadegörelsen som har gjorts mot belysningen i gångarna. Men han påpekar också att man har lagt upp nya lampor vartefter.

Företagarnas kritik är ändå inte obefogad, menar Holmgård. Men det finns inte mycket man kan göra.

- Man kan inte göra någonting i centrum utan att göra det här ingreppet. Man kan inte bygga nånting om man inte tar hand om parkeringsproblematiken.

"Håll ut"

Från stadens håll är budskapet till företagarna att ha tålamod.

- Håll ut. Som jag ser det så har centrumhandeln i Jakobstad lidit ganska länge. Kundströmmarna har svikit för att utbudet inte har räckt till.

- Man räknar med att tiotals miljoner förs till Karleby årligen, och jag tycker att det borde vara i handelsmännens intresse att den kundströmmen styrs tillbaka, säger Holmgård.

Ingen andningspaus

När den första fasen av den underjordiska parkeringen är genomförd har man planerat att ta sig an fas två omedelbart. Det tycker även Holmgård att är den vettigaste lösningen.

- Jag tror att det är lika bra att ta följande del. Den kommer inte att bli lika avstängande mot centrumhandeln eftersom torget till en stor del kommer att vara öppet. Också trafiken längs Storgatan kommer att fungera, säger Holmgård.

Diskussion om artikeln