Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Träning håller hjärnan i trim

Från 2016
Uppdaterad 19.07.2016 16:13.
Motion
Bild: Comstock

Att kroppen mår bra av att röra på sig vet vi alla. Men allt fler studier tyder på att också hjärnan fungerar bättre när vi är aktiva, rapporterar Ekot vid Sveriges radio.

Genom att röra på oss kan vi förbättra såväl minne som koncentration och kreativitet – kanske rent av vår intelligens. Det konstaterar Anders Hansen som är specialist i psykiatri vid Sophiahemmet i Stockholm. Han har sammanställt flera forskningar om hurudan effekt fysisk aktivitet har på vår hjärna.

Var och en vet hur skönt det känns då man varit ute och rört på sig.

Otto Lindberg

Enligt honom kan motion också skydda mot stress och de psykiska problem det bär med sig, så som ångest och depression.

– Hjärnan verkar faktiskt vara det organ som förändras allra mest av att vi rör på oss. Det finns bevis för att vi mår bättre, och att man kan behandla depression genom fysisk aktivitet, säger Hansen till Ekot.

Förklaringen på spåret

Nu har man också börjat förstå vad de positiva effekterna beror på. Hansen förklarar att det har att göra med att när vi tränar bildas nya celler i delar av hjärnan och kopplingarna mellan hjärnans olika delar förbättras.

De positiva effekterna gäller även människor som riskerar att drabbas och som redan drabbats av demens.

– Vi har inget läkemedel som skyddar mot demens men en daglig promenad minskar risken att drabbas med 40 procent, vilket är ofattbara siffror. Det bromsar också förloppet hos den som redan är dement, säger Hansen.

"Alla vet vi den sköna känslan efter ett träningspass"

Otto Lindberg är läkare och specialiserad i geriatrik. Han säger att var och en kan konkret märka hur hjärnan påverkas av att motionera.

– Effekten är helt klar. Var och en vet hur skönt det känns då man varit ute och rört på sig och det beror inte bara på att man har bättre samvete, utan hjärnan reagerar på det sättet då man motionerar, Säger han.

Lindberg vill ändå inte påstå att motion skulle vara någon supermedicin.

– Jag tror det är att gå för långt om man säger att man med att motionera helt och hållet kan bota minnessjukdomar, men det bromsar och förebygger definitivt, säger Lindberg.

Uppdaterad kl. 16.00 med Otto Lindbergs kommentarer.

Diskussion om artikeln