Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Röster ur det förflutna ekar genom Lappvikens korridorer

Från 2016
Uppdaterad 27.08.2016 22:24.
Bleckslagaren E. - Spela upp på Arenan

Ett idylliskt helvete eller en helvetisk idyll. Så kunde man kanske beteckna Lappvikens sjukhus i Helsingfors. Förr i tiden. När det tjänstgjorde som Finlands första mentalsjukhus. Eller förr och förr. Sjukhuset var verksamt fram till år 2008.

De bevarade berättelserna av till exempel Thiodolf Saelan, 1868-1904 överläkare på Lappvikens centralanstalt för sinnessjuka, som sjukhuset hette då, talar sitt tydliga språk.

Överläkarens skrivbord, 1800-tal.
Bildtext Överläkarens skrivbord (rekonstruktion), 1800-tal.
Bild: Yle/Jessica Edén

Det skriks och oreras, det fantiseras och härjas. Det hotas och gråts. Patienter stiger upp för sjukhusets brandstege och hotar med att hoppa ner. Exkrement stryks längs väggarna, på kläderna eller förtärs. Det urineras friskt nästan överallt. Ibland dricker patienterna sin urin. Tvångströjan är i flitig användning.

Litteraturhistoria, arkitekturhistoria, medicinalhistoria

Den kläs inte på vem som helst. Den kläs på Josef Julius Wecksell, skaparen av sorgespelet Daniel Hjort (1862), den svenska dramatikens främsta pjäs innan August Strindberg äntrade scenen. Wecksell "bodde" på Lappviken från och med 1865. Han dog där år 1907.

Tvångströjan kläs också på Alexis Kivi, skaparen av den finska litteraturens främsta verk Sju bröder som kom ut 1870, året innan han togs in på Lappvikens sjukhus för en obotlig sinnessjukdom.

Det är svårt att tänka sig hur det var när man tittar på sjukhuset i dag.

I dag är det idylliskt värre. Det är lite förfallet men rustas upp som bäst. Den ståtliga byggnaden från 1840-talet, ritad av ingen mindre än Helsingfors skapare Carl Ludvig Engel, ligger på en naturskön udde gömd bakom stora kyrkogårdar. Man är faktiskt lite förvånad när den mitt i allt dyker upp bakom en kulle.

Lappvikens sjukhus
Bildtext Lappvikens sjukhus
Bild: Yle/Peter Lüttge

Det pittoreska förfallet kommunicerar än så länge med de hemska upplevelserna som sjukhuset ruvar på. Upplevelserna väcks nu till liv av Radioteatern i en unik installation som äger rum på Konstens natt.

Om väggarna kunde tala

Lappviken. Röster ur själarnas rum heter föreställningen. Den kan inte höras på radion. Den måste upplevas på plats. Den äger rum i det gamla mentalsjukhuset.

Den platsspecifika föreställningen tar dig med på en resa genom Lappvikens unika historia: från rum till rum, från sekel till sekel, från patient till patient. Kom med på en fascinerande resa genom sjukhusets korridorer och psykiatrins historia. Från tvångströja till elchocksterapi. Från förvaring till behandling. Från internering till befrielse.

Lappvikens sjukhus
Bildtext Korridor i Lappvikens sjukhus
Bild: Yle/Peter Lüttge

Det är som om rummen börjar berätta för dig vad som hände där. Som om väggarna börjar tala, viska, ropa. Lappvikens sjukhus kommer att berätta sin historia för dig.

I en snar framtid kommer Lappvikens sjukhus att vara upprustad och uppsnyggad. Det har alla förutsättningar att bli en av Helsingfors främsta sevärdheter. Det är viktigt att man då inte bara berättar om arkitekturen eller mentalvårdshistorien, utan att man också berättar om det lidande som utspelade sig inuti byggnadens bastanta väggar.

Radioteatern gör ett första försök.

Lappvikens sjukhus
Bildtext Lappvikens sjukhus
Bild: Yle/Peter Lüttge

Röster ur själarnas rum (Ääniä sielujen talosta). En ljudinstallation på Lappvikens sjukhus.

Kom med på en oförglömlig tidsresa i det gamla mentalsjukhuset. Vandra runt i patientrum och korridorer och hör sedan länge bortglömda röster väckas till liv i en unik ljudinstallation. (Evenemanget är tvåspråkigt. Rekommenderas inte för barn under 13 år.)

Ljudinstallationen äger rum under Konstens natt 25.8 kl 18-24 samt 27.8 kl 12-16. Fritt inträde.

Den som inte inte fysiskt kan besöka Helsingfors och Lappvikens sjukhus på Konstens natt kommer att kunna göra vandringen med hjälp av en interaktiv video på nätet.

Logo 1

Diskussion om artikeln