Ung, utåtriktad och utbränd
- Många tror kanske inte att unga människor kan bli utbrända och tar det inte på så stort allvar, säger Caroline Eriksson som själv upplevt och tagit sig igenom en utbrändhet.
I slutet av Caroline Erikssons studietid slog den till, utbrändheten.
- Sakta med säkert fick jag flera olika symptom. Sömnsvårigheter, problem med hyn och magen, värk i kroppen.
Den stressiga skolvardagen i kombination med regelbundna sjukhusbesök på grund av sjukdomen SLE (en autoimmun inflammationssjukdom) dränerade Caroline på ork.
- Min sjukdomstid tog krafterna av mig. Det gjorde att jag inte klarade av att vara lika delaktig i skolan, men jag ville ändå prestera minst lika bra som alla andra eller helst ännu bättre.
Trots de mystiska symptomen som kom och gick var det svårt för Caroline att själv inse vartåt det barkade.
- Det var min mamma som gjorde mig uppmärksam på hela situationen. Från och med den stunden fick jag också börja fundera på hur jag ser på livet, vad som är viktigt och vad jag gör för min egen skull. Men det var tungt. Under en sommar var jag så trött att jag inte ens orkade lyfta en mjölkförpackning.
Du är inte ditt arbete
Caroline är tyvärr långt ifrån ensam om sin situation. Forskaren Charlotte Niemistö vid Svenska handelshögskolan har gjort en djupdykning i ämnet utbrändhet bland unga och hon är orolig för det ekorrhjul som unga karriärsinriktade personer lätt hamnar i. Hon menar också att det blir allt vanligare att unga inte vågar berätta för sin arbetsgivare om sin trötthet, oftast av rädsla för att bli stämplade som svaga.
Också Caroline kämpade med att berätta om situationen för sin chef.
- Det är klart att det tar emot, inte vill man ju sjukskriva sig. Jag minns att jag funderade mycket på vad de skulle tycka om mig. Men man måste också förstå att man inte är sitt arbete och det man gör definierar inte vem man är som person.
Under en sommar var jag så trött att jag inte ens orkade lyfta en mjölkförpackning.
Caroline Eriksson
För Caroline kom vändningen när hon tvingade sig själv att trappa ner.
- Jag övade på att klara av att sitta ensam hemma en lördagskväll och känna efter hur jag känner. För det är också ett problem i dagens samhälle när alla ska vara så framgångsrika i sociala sammanhang hela tiden. Och det är inte det som i slutändan är värdefullt. Det viktigaste är att vi mår bra och tar hand om vår relation till oss själva och andra som vi bryr oss om, säger Caroline.
Att bygga upp sin självbild är också en viktig del av tillfriskningsprocessen.
- Allt vi tänker och känner kommer inifrån och det är också där problemet sitter när vi till sist blir utbrända. Man måste arbeta med att våga börja tro på sig själv igen, bygga upp en kärlek till sig själv. För när man är utbränd är självbilden också väldigt dålig, man känner sig ganska värdelös.
Hur är det nu då, har du lättare att bli utbränd igen eftersom du redan upplevt det en gång?
- Nej, för jag har lärt mig att lyssna till varningsklockorna. Jag har lärt känna min kropp, hur den reagerar och när den reagerar. Jag tänker att allt jag har upplevt i livet har lärt mig något och får mig att bli en bättre vän med sig själv. Det är därför jag är tacksam över att jag har fått uppleva både sjukdom, utbrändhet och allt vad livet ger.
Till den som kämpar med utbrändhet just nu vill Caroline säga ett par saker.
- Respektera dig själv och ditt mående! Våga jobba på din självkänsla, men säg också ifrån när det blir för mycket. Det är inte någon som tackar dig när du sitter och gråter och är helt slut som människa.