Turismen frodas men lokalbefolkningen minskar i Snappertuna kyrkby
De senaste åren har allt fler turister, såväl inhemska som utländska, hittat till Snappertunaskogarna. Holger Wickström, som är ordförande för föreningen Hembygdens vänner i Snappertuna, är glad över den ökade turistströmmen men bekymrad över det sinande antalet bybor.
- Snappertuna är väldigt olika beroende på vilka delar man tittar på. Langansböle och Gammelboda växer medan Kyrkbyn och skärgården redan länge stampat på stället, säger han.
Wickström bor själv i Karis med har en stor passion för Snappertuna och kyrkbyn. Han har varit aktiv inom Västnyländska Ungdomsringen, VNUR, i trettio år och ordförande i tjugo. För några år sedan tog han över ordförandeklubban i Hembygdens vänner i Snappertuna och hans fru är hemma från bygden.
HV i Snappertuna grundades år 1892 och är den äldsta ungdomsföreningen i Västra Nyland. Vid föreningshuset Tunaborg driver föreningen numera ett vandrarhem, eller hostel som de kallar det.
- Hostel är bättre så att också utländska turister förstår vad det är frågan om, säger Wickström.
Här dyker upp alla möjliga intressanta människor. Italienare, fransmän och många belgiska och tyska cyklister hittar hit. Vi har också haft folk från Australien, USA och Kanada.
Och utländska gäster har de gott om.
- Här dyker upp alla möjliga intressanta människor. Italienare, fransmän och många belgiska och tyska cyklister hittar hit. Vi har också haft folk från Australien, USA och Kanada, berättar Wickström.
Orsaken att de börjat hitta till kanske lite otippade Snappertuna är att allt fler som reser kollar upp sina destinationer på nätet.
- Våra broschyrer når inte så långt ut, säger Wickström skämtsamt.
Däremot har föreningen satsat på att ha en väluppdaterad webbplats.
- Webbplatsen är en färskvara som måste förnyas regelbundet, förklarar Wickström.
Vill uppleva en annorlunda miljö
Cykelturismen säger Wickström är något som ökat speciellt under de senaste åren.
- De cyklar genom södra Finland till Sverige och då vill de hålla sig till de små och trygga, om än krokiga, vägarna, berättar Wickström.
Även finländska turister har börjat söka sig till Snappertuna i störra skala.
- I sommar har vi haft folk från till exempel Tammerfors och Jyväskylä. De kommer från inre Finland för att uppleva en annorlunda miljö, säger Wickström.
Många finländska och svenska gäster återvänder också år efter år.
- De tycker om att det är så lugnt och fridfullt här, berättar Wickström.
Försöker hålla liv i bygden
Han tycker ändå att Snappertuna kyrkby har mycket att erbjuda också andra än bara temporära sommargäster.
- Geografiskt sätt är kyrkbyn bra placerad mellan Karis och Ekenäs. Nu gäller det att förnya generalplanen så att man kan bygga hus här, men det tar tid, konstaterar han.
Samtidigt så inser han att stängningen av Snappertuna skola ytterligare gör trakten mindre attraktiv för yngre familjer, men Wickström vill inte ge upp hoppet.
- Kyrkbyn är nära till Karis och Ekenäs centrum och förbindelserna är bra. Dessutom finns närheten till havet och skärgården. Här finns alla förutsättningar att bo och trivas och utveckla turism, säger han.
Trots att livet i bygden går på sparlåga så är föreningen fortfarande väldigt aktiv med 300 medlemmar.
- Alla aktiva mänskor samlas och försöker hålla liv i bygden, också de som inte bor här året om. Men vi börjar alla vara till åren komna, så vi behöver nytt blod, säger Wickström.
Slottet lockar folk från hela världen
En av de mest imponerande sevärdheterna i Snappertuna är onekligen slottsruinerna.
Trots att slottet har lockat turister sedan år 1893 så har man även kunnat märka en markant ökning i besökare de senaste två säsongerna, berättar Anne Ingman som har hand om bland annat slottet och de guidade turerna.
- Till en början med hade vi tänkt att vi skulle ha måndagar fredade från program för att besökarna skulle kunna njuta av lugnet, men nu händer det sig att här är fullt med folk också på måndagar, berättar hon.
Och mycket riktigt så börjar restaurangen Slottsknektens stugas uteservering fyllas med folk under vår intervju en tidig måndagseftermiddag.
Precis som hostellet så drar slottet såväl finska turister som utländska.
- Vi har haft besökare från alla världsdelar. Jag tycker det kommer rätt så många utlänningar, förvånandsvärt många. Det finns potential att öka turismen hur mycket som helst bara man lyfter fram borgen på rätt sätt, säger hon.
Ingman är missnöjd med hur Raseborg gjort reklam för slottsruinen.
- Raseborgs slott har marknadsförts väldigt dåligt i många år. Vi som företagare kan inte sköta marknadsföringen av stadens flaggskepp, förklarar hon.
Ingman menar att det är viktigt att satsa på turismen för att få bygden levande igen.
- Turisterna skapar arbetsplatser och nya möjligheter för företagsamhet. Ju mera det finns att erbjuda, desto mer folk lockar man, konstaterar hon.
Främst skulle det behövas flera övernattningsmöjligheter, tycker Ingman.
- Hostellet skulle behöva åtminstone fyrtio stugor till. Vi har ofta turister som frågar var de kan övernatta eller tälta. Det behöver inte vara någon lyxövernattning, utan enkla, prydliga övernattningsmöjligheter i stil med hostellet skulle det behövas mera av, säger hon.
Jenni Tahvanainen från Esbo är på utflykt till slottsruinerna med sin familj. Det är första gången de besöker Raseborgs slott.
- Vi brukar ofta besöka Hangö och har alltid passerat skyltarna för slottet, men det här är första gången vi passade på att ta en avstickare hit, säger hon.
Hittills har de varit nöjda med sitt besök.
- Vi har bara hunnit äta och det var gott, nu ska vi ta en titt på slottet, men första intrycket är mycket bra, säger hon.
- Flickorna utbrast “wow” när de fick syn på borgen, berättar pappa Sami Tahvanainen.
- Det ser väldigt gammalt ut, instämmer Maisa och Silja Tahvanainen med en mun.
Bilar med tilltugg faschinerar
Medan borgen redan har några år på nacken så hör bakgårdscaféet Café Classic Garage till ett av de nyare tilläggen i Snappertuna kyrkbys serviceutbud.
Minna Pöllänen och hennes man Sami Tikkanen beslöt för ett par somrar sedan att de vill öppna upp sin gård för söt- och saltsugna gäster.
- Jag kände att det inte fanns någon lämplig plats för folk att träffas och umgås. Det märktes att det fanns en efterfrågan då många av de som kommer hit tillbringar flera timmar på vårt café, berättar Pöllänen.
Vanligtvis har de öppet fyra dagar i veckan, men ifall någon hittar till caféet utanför öppettiderna så försöker Pöllänen alltid ha något att bjuda på.
- Om vi har någon glass över eller kaffepannan på är det bara att stiga på, försäkrar hon.
De har visserligen en Facebooksida, men alltför mycket reklam vill de inte göra för sitt café.
- De flesta som kommer hit har sett de hemgjorda skyltarna vid vägkanten och blivit nyfikna. Jag vill att gästerna får en upplevelse av att ha upptäckt ett litet hemligt café, förklarar Pöllänen.
Skyltningen tycks fungera för så fort caféet öppnar så fylls gården med kaffesugna gäster.
Precis som Wickström och Ingman har Pöllänen märkt av den ökade mängden turister.
- Den här och förra sommaren har det kommit mycket turister. Det är både inhemska besökare från till exempel Uleåborg, Kajana och Nykarleby, och även utländska från Tyskland, Australien, Italien, Norge, Danmark och Polen, berättar Pöllänen.
Stängningen av skolan oroar
Pöllänen tycker att det är jätteroligt att så många hittar till Snappertuna kyrkby under sommaren, men delar Wickströms oro inför framtiden. Pöllänen är främst orolig över att skolan stängs.
- Vi är ledsna över det. Daghemmet är helt fullt av barn och nu stänger skolan. Vi ska jobba för att få bevara den, säger Pöllänen.
Hon menar att det finns en trygghet i att gå i en liten byskola för de yngre barnen.
- När de är äldre kan de sedan gå i Karis eller Ekenäs i skola, säger Pöllänen.
Samlingsplats för bilentusiaster
På frågan varför det är så bra att turista och bo i Snappertuna är maken Sami Tikkanen snabb att svara: Här är lugnt, det råder en fin gemenskap, grannarna är trevliga och det finns fina vägar att köra med gamla bilar.
Gamla bilar råder det inte heller någon brist på hos Pöllänen och Tikkanen.
Närmast intill caféet står en tysk Eribahusvagn fråm 70-talet som familjen bland annat tillbringat några dagar i Nådendal med under sommaren. Bilen som drar vagnen är inte heller någon ungdom.
- Det är en Triumph från 1966. Vi får många tummar upp längs med vägen när vi kör den här med vagnen på släp, berättar Tikkanen.
Husvagnen och Triumphen har sällskap av en hel rad andra antika bilar, bland annat en Morgan och en Jaguar. Tikkanen säger att det är svårt att avgöra hur stor andel av gästerna som kommer för en bit paj och hur många som kommer för bilarna.
- Många kunder kommer hit med sina samlarbilar för att visa upp dem. Caféet har blivit en slags samlingsplats för bil- och motorcykelentusiaster, berättar han.