Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Regeringen tänker införa skatt på e-cigaretter – priset kan fördubblas

Från 2016
En hand håller i en elektonisk cigarett.
Bild: EPA / Robin Utrecht

Den nya skatten väntas i början öka statskassan med några miljoner euro per år. Tanken med skatten är också att hejda konsumtionen när marknaden för e-cigaretterna ännu utformas.

Tobaksskatten ska utökas ännu mer. Tanker är att rösta om den nya tobaksskatten i höst i samband med budgeten.

Skatten på elektroniska cigaretter baseras på den vätska som de elektorniska cigaretterna fylls med. Vätskan, som bland annat innehåller vatten, glycerol och smakämnen förvandlas sedan till en rökliknande ånga då man röker.

Enligt regeringens planer ska den nya nivån på skatten för elektroniska cigaretter vara 30 cent per milliliter vätska.

Ifall den förslagna modellen, som används i Storbritannien, träder i kraft innebär det att priset på de billigaste vätskorna för e-cigaretter stiger kraftigt.

– Om den här skattenivån genomförs betyder det att priset på den billigaste vätskan fördubblas, säger Merja Sandell, regeringsråd vid Finansministeriet.

Hittills har det bara gått att köpa nikotinfria vätskor för e-cigaretter i Finland. I slutet av 2016 kan det däremot bli möjligt att köpa vätskor som innehåller nikotin. Det är även då som e-cigaretterna ska börja beskattas.

Tanken är att skatten skulle komma ungefär samtidigt som produkterna kommer lagligt på marknaden.

Merja Sandell, regeringsråd vid Finansministeriet..

– Tanken är att skatten skulle komma ungefär samtidigt som produkterna kommer lagligt på marknaden, säger Sandell.

Skatten skulle gälla både nikotinfria och nikotinhaltiga vätskor för e-cigaretter.

I e-cigarettaffären FinnVape i Helsingfors väntar man på den nya tobakslagen, som gör det möjligt att sälja nikotinhaltiga vätskor. FinnVapes butikschef Miska Mäntysalo säger att de första nikotinvätskorna kommer till butikerna i mitten av februari.

– Näthandeln upphör i slutet på året och vi får nikotinvätskor till försäljning först den 15 februari. Under ungefär en och en halv månad inte går att få tag på nikotinhaltig vätska lagligt någonstans i Finland.

Storbritanniens modell förebilden

I Storbritannien kostar en dos på tio milliliter cirka tre till fem euro. De som använder e-cigaretter kommer att märka av prisstegringen om den föreslagna modellen träder i kraft hos oss.

– För många har e-cigaretterna varit ett alternativ eftersom de har varit billigare än vanliga cigaretter, säger Mäntysalo.

För många har e-cigaretterna varit ett alternativ eftersom det har varit billigare än vanliga cigaretter.

Butikschef Miska Mäntysalo.

Enligt Mäntysalo kan dyrare e-cigaretter locka konsumenterna tillbaka till de vanliga cigaretterna.

I början förväntar sig staten bara ett tillskott på några miljoner euro i statskassan per år efter att den nya skatten trätt i kraft.

Hur mycket den nya skatten berikar statens kassa längre in i framtiden går inte ännu att säga eftersom e-cigarettmarknaden först håller på att formas i Finland. Skattens uppgift är också att minska användningen av tobaksprodukter.

Ursprunglig text: Tero Valtanen/Yle Uutiset

Diskussion om artikeln