Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

De åker till Belgien för att dansa folkdans med 5 000 andra

Från 2016
Uppdaterad 20.07.2016 10:19.
Tua Henriksson och Sten Sirén övar inför folkdansfestivalen Europeade.
Bild: Yle/Peter Petrelius

Nästan 90 dansare åker till Belgien för att delta i Europas största folkdansfestival. Nästa år är Åbo värd för dansfestivalen.

På onsdag börjar festivalen Europeade i den lilla belgiska staden Namur. 88 folkdansare från Finland deltar, flera av dem från Åbotrakten. Nästa år är Åbo värdort för festivalen och då gäller det att kika lite på arrangemangen och ta hem festivalflaggan, berättar Pargasbon Tua Henriksson som dansar i folkdansgruppen Parahultaset.

– Europeade har ordnats sedan 1964 och har oftast varit på mindre orter. Det är roligt, på det sättet kommer man till ställen som man inte skulle besöka som vanlig turist.

Ska bara dansa och njuta

Sten Sirén är en annan Pargasbo som deltar. Han dansar i gruppen Pargas Folkdansare. Han har varit reseledare på flera utlandsresor, men nu ska han bara dansa och njuta, säger han.

Den årliga festivalen samlar deltagare från hela Europa och i år väntas 5 000 dansglada deltagare samlas i Namur. Festivalen har ordnats några gånger i Danmark under åren, men övriga Norden har fått vänta. I fjol var det dags för Sverige och Helsingborg och nästa år kommer festivalen alltså till Åbo.

Fånig parningsdans från Kimito

De senaste veckorna har folkdansarna övat hårt inför programmet som bjuder på en del inslag från nästa års värdort. Kadriljen Turun katrilli ingår, berättar Tua Henriksson.

– Man vet att det funnits en sådan dans, men det har inte funnits några uppteckningar på den. Däremot har det funnits musik till dansen. När Egentliga Finland var tema på Kaustby, så skapade man dansen då vi skulle dit och nu tar vi den med oss till Namur.

Några finlandssvenska danser kommer också med, bland annat en polska från Tjöck. Någon dans från Pargas blir det inte denna gång, men nog från Kimitoön som föreställer sälarnas parningslek.

– Vi dansare tycker att den är rätt fånig, men publiken brukar tycka om den, skrattar Sirén och Henriksson.

Sten Sirén visar upp tröjan som danstruppen ska bära.
Bild: Yle/Peter Petrelius

Diskussion om artikeln