Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Slägg-Seppänen inte ensam med fuskanklagelser – se video från misstänkt tävling

Från 2016
Släggkastning.
Bild: All Over Press

Flera toppsläggkastare ställer sig på Tuomas Seppänens sida i beskyllningarna mot två iranier som kastade ut honom ur OS-flyget. Problemet, som inte begränsar sig till slägga, ska nu utredas.

"Det här är den största skiten i friidrottshistorien", röt Tuomas Seppänen till efter att ha blivit en centimeter från OS i Rio.

Bakgrunden var att två iranska släggkastare i sista stund i en tävling i Vitryssland kastade över kvalgränsen 77 meter och därmed presterade långt över sin vanliga resultatnivå.

Tuomas Seppänen, VM 2015.
Bildtext Tuomas Seppänen är inte nöjd.
Bild: All Over Press

– Fuskande jävlar som tränas av ytterligare en, skrev Europamästaren Libor Charfreitag på Seppänens Facebooksida och syftade på iraniernas tränare Adrian Annus som på grund av dopningsbrott blev av med OS-guldet 2004.

– Den här listan är ett skämt. ... Vi måste ändra på reglerna, fortsätter EM-bronsmedaljören Sergej Litvinov som i och med Rysslands avstängning liksom Seppänen går miste om OS i Rio.

”Resultaten in med brevduvor”

Iranierna Kaveh Mousani och Pejman Ghalenoui klarade OS-gränsen i tävlingar i byn Zhirovitj i Vitryssland, där arrangemangen på basis av ett videosammandrag på Youtube inte direkt höll samma klass som exempelvis inhemska Elittävlingar. Se video här.

Tävlingarna bar dessutom Ivan Tsichans namn. Vitryssen Tsichan är tillbaka på tävlingsbanorna efter dubbla dopningsavstängningar.

– Överraskande nog fick vi veta att två iranier kastat över gränsen i Vitryssland, kommenterar Finlands friidrottsförbunds träningschef Jorma Kemppainen syrligt till Ilta-Sanomat. Resultaten hade väl kommit in med kurirpost eller brevduvor.

Misstankar kring flera grenar

Tuomas Seppänen vill att tävlingen i Vitryssland utreds grundligt, och det internationella friidrottsförbundet IAAF:s styrelsemedlem Antti Pihlakoski har enligt Yle lovat undersöka saken.

Iraniernas resultat är inte de enda som väckt misstankar om fiffel. Bland annat listar Mirko Jalava, som jobbar med friidrottsstatistik hos Tilastopaja, ett flertal idrottare på Twitter.

Inte heller träningschef Kemppainen tror att alla resultat som gett OS-plats i friidrott de facto är verkliga.

– OS väger så tungt att resultat tycks sippra in i sista stund från de mest överraskande väderstreck, säger han till IS. När man tittar på en del resultat misstänker man lite om det verkligen gått helt rätt till.

Diskussion om artikeln