Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

De inhemska bärens tid är nu - blåbärens torgpriser på samma nivå som förra året

Från 2016
Uppdaterad 20.07.2016 17:08.
Plocka
Bildtext Blåbären verkar komma i vanlig ordning i Österbotten.
Bild: Yle/Mira Myllyniemi

Blåbären är mogna för att plockas - eller köpas. På de österbottniska torgen är prisen medelhöga och håller samma nivå som förra året. Skörden förväntas bli måttlig.

Blåbären verkar komma i vanlig ordning i Österbotten. Också priserna är på fjolårets nivåer. På Vasa torg såldes blåbär på tisdagen för sex euro per liter.

- På sina ställen finns det gott om blåbär. Men efter vad man hört från plockare så finns det inga bär på vissa ställen och man får vandra omkring mycket i skogen. Men jag antar att vi får en måttlig skörd, åtminstone här i västra finland, säger Olli Kumara från Laihianpojat.

Snöfri vinter påverkade jordgubbarna och hallonen

Tidigare har det rapporterats om att det är svårt att få jordgubbar. På vissa odlingar frös jordgubbarna på grund av den snöfria vintern och likadant gick det även på många hallonodlingar. Också hallon är på en del ställen svåra att få tag på till försäljning.

För jordgubbarnas del så finns det ännu nya odlingar som håller på att mogna till sensommaren. De planterades under våren och mognar i augusti beroende på vädret.

Text: Elina Niemistö. Översättning: Markus Bergfors