Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Donald Trump nominerades till presidentkandidat

Från 2016
Uppdaterad 20.07.2016 15:21.
Donald Trumps barn, Donald Jr, Ivanka, Eric och Tiffany.
Bildtext Donald Jr, Ivanka, Eric och Tiffany Trump jublar över att deras pappa nominerats till presidentkandidat.
Bild: EPA / Michael Reynolds

Nu är det officiellt. Donald Trump nominerades till republikanernas presidentkandidat på tisdagen under partikonventet i Cleveland.

Det har varit en längre tid klart att Donald Trump stöds av en majoritet av de republikanska delegaterna. Men först på tisdagen nominerades han formellt till partiets presidentkandidat.

Delstat efter delstat förkunnade under partikonventet resultaten från sina primärval och nomineringsmöten och till slut var det Trumps hemmastat New York som gav honom majoriteten. Trumps son, Donald Jr, var den som utropade resultatet som innebar att han nominerades till presidentkandidat.

- Det är min stora ära att vara den som ger Donald Trump majoriteten i delegaträkningen. Gratulerar pappa! Vi älskar dig, sade Donald Jr som flankerades av sina syskon Ivanka, Eric och Tiffany.

"Det är surrealistiskt"

Kort därefter beskrev Donald Jr upplevelsen som en av de mest surrealistiska upplevelserna i sitt liv i en intervju för CNN.

- Det är otroligt. Det är surrealistiskt. Endast mina barns födsel toppar det här. Jag har sett honom jobba så hårt för det här och tala till så många människor som känner sig bortglömda, så det kändes historiskt, sade han.

Då delegaträkningen var över hade Donald Trump 1725 delegater bakom sig. Ted Cruz hade 475, John Kasich 120 och Marco Rubio 114. Efter att Trump nominerats utsåg partikonventet Indianas guvernör Mike Pence till vicepresidentkandidat

Trump utmanövrerade rivalerna

Att Donald Trump nominerades till republikanernas presidentkandidat är en av de större politiska överraskningarna i USA i mannaminne. Då han lanserade sin kandidatur för ett drygt år sedan var det få som tog honom på allvar men han utmanövrerade över ett dussin politiskt etablerade rivaler under primärvalet.

Trump förde en okonventionell och ofta populistisk kampanj som tilltalade många amerikaner som är frustrerade över att deras inkomster har stampat på stället och det politiska dödläget i Washington. Trump har fortsatt på sin utstakade linje under partikonventet.

Det har varit kutym att presidentkandidaten håller låg profil under de tre första dagarna av partikonventen, men Trump har valt en annan väg. På måndagen äntrade han scenen för att presentera sin fru Melania och på tisdagen höll han ett kort tal från sitt hem i New York.

- Att se mina barn cementera min kandidatur är något jag aldrig kommer att glömma. Tillsammans har vi uppnått historiska resultat. Detta är en rörelse. Men vi måste gå hela vägen. Jag är stolt över att vara er presidentkandidat, sade Trump och lovade en seger i november.

- Vi kommer att vinna presidentvalet. Förändringar och ledarskap är på väg till Washington. Ett ledarskap som prioriterar amerikanska folket, sade han.

Dubier mot Trump

Det är ingen hemlighet att många inom det republikanska partiet är skeptiska till hans politiska plattform. Det märktes tydligt på måndagen då ett antal delegater försökte få till stånd en förändring i partikonventets regelverk i en sista desperat ansats för att sätta stopp för Trumps kandidatur.

Försöket misslyckades och partikonventet förlöpte på tisdagen utan större incidenter. De flesta på plats verkade stöda Trump även om man kunde höra spridda burop då och då från delegatgolvet då hans namn ropades ut.

Schismerna kvarstår

Att det finns schismer inom partiet märktes också då senatens republikanske ledare Mitch McConnell gick fram till talarpodiet. Många delegater buade åt McConnell som uttryckt sig kritiskt om Trump.

Däremot var representanthusets ledare, den förre vicepresidentkandidaten Paul Ryan, avsevärt populärare. Men Ryan och McConnell nämnde Trump endast ett fåtal gånger i sina tal. Ryan gjorde det endast två gånger. Men han vädjade till väljarna att sätta stopp för Hillary Clinton.

- De erbjuder en tredje Obama-period av ytterligare en Clinton. Borde vi vara taggade över det? År 2016 är året då USA går vidare, sade Ryan.