Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

FN utlyste katastroftillstånd i södra Afrika

Från 2016
Uppdaterad 20.07.2016 06:19.
Människor i Harare, Zimbabwe, köar för WFP:s mathjälp i form av majsmjöl.
Bildtext Människor i Mwenezi, Zimbabwe, köar för WFP:s mathjälp i form av majsmjöl.
Bild: EPA/AARON UFUMELI

FN:s livsmedelsprogram WFP har utlyst högsta gradens katastroftillstånd i de områden som lider av torka i södra Afrika. WFP säger sig omedelbart behöva 204 miljoner dollar för mat och för att öppna en transportväg i området.

Enligt organisationen behöver sammanlagt 18 miljoner människor i Lesotho, Madagaskar, Moçambique, Swaziland, Zimbabwe och Malawi nödhjälp.

Chefen för programmet, Ertharin Cousin, sade under tisdagen i en presskonferens att odlingsväxter har förstörts och skörden misslyckats i södra Afrika på grund av väderfenomenet El Niño.

Enligt Cousin kommer till och med 6,5 miljoner människor i Malawi att inte få tillräckligt med mat i år, vilket är 150 procent mer är förra året då 2,83 miljoner människor led av hungersnöd. Näst värst är läget i Swaziland där antalet personer i hungersnöd fördubblats.

550 miljoner dollar behövs

Enligt WFP kommer det att behövas 550 miljoner dollar för att kunna undvika hela krisen.

El Niño är en uppvärmning av ytvattnet som sker i de östra delarna av tropiska Stilla havet. Fenomenet uppstår i växelverkan mellan atmosfären och havet.

Det kan påverka vädret i stora delar av världen och utlösa dödliga och mycket kostsamma väderförhållanden som torka och svåra skogsbränder.

Diskussion om artikeln