Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

De ber Jakobstad vänta fem år med förstorad torgparkering

Från 2016
Uppdaterad 20.07.2016 09:37.
Bahrat och Renu Ray
Bildtext Bahrat och Renu Ray.
Bild: YLE/Patrik Enlund

Vänta fem år med att inleda andra skedet av torgparkeringen i Jakobstad, Annars hungerstrejkar jag utanför stadshuset, säger Bahrat Ray som äger restaurang Sesam vid torget.

Bygget av torgparkeringen har stått företagarna runt torget dyrt. På tisdag berättade vi om färgbutiken och en restaurang som tappat många kunder och mycket av försäljningen.

Yle Österbottens artikel lästes av restaurang Sesams ägare, Bahrat och Renu Ray, och de kan inte annat än instämma även om deras restaurang finns vid den andra halvan av torget som fortfarande är orörd. Bahrat är upprörd.

- Jag går i hungerstrejk med tält utanför stadshuset om torgbolaget börjar gräva upp också vår sida av torget.

Bahrat berättar att restaurangen tappat många matkunder efter att torget grävdes upp. Försäljningen sjönk med 100 000 euro.

- Vem betalar? undrar Bahrat. Och det handlar inte bara om förlorade kunder. De gamla restaurerade källarvalven med stenväggar och tegeltak har fått skador till följd av grävningsarbetena på torget.

Stora sprickor i källarvalven
Bildtext Väggsprickor.
Bild: YLE/Patrik Enlund

- Rappning faller ner från taket, väggarna och golven har spruckit, visar Bahrat. Det bortersta rummet har man varit tvungen att hålla stängt i ett helt år.

Jobb sju dagar i veckan

Vid kassan säger hustrun Renu Ray att paret numera arbetar sju dagar i veckan från morgon till kväll. Tidigare hade restaurangen upp till tio anställda, men vi har tvingats säga upp nästan alla, säger Renu.

rappningen mellan tegelstenarna faller ner på bordsdukar
Bildtext Skadade valv vid restaurangen.
Bild: YLE/Patrik Enlund

- Till 90 procent beror det på bygget av torggrottan. Renu beskriver läget som att de flesta småföretagarna runt torget är deprimerade.

Från köket ropar Bahrat att han vill ha en byggpaus på fem år. Det skulle ge tid att få ordning på affärerna igen. Renu håller med.

- Vänta med nästa skede av parkeringsgrottan, säger också Renu.

Det var för ett par veckor sedan som Jakobstads torgparkering Ab beslöt att utvidga torgparkeringen också till torghalvan framför rådhuset.