Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

IS: Hurriganes-museum öppnas i Borgå?

Från 2016
Uppdaterad 20.07.2016 12:36.
Remu (Henry Aaltonen) och Hurriganes i Yle-programmet Iltatähti 1974.
Bildtext Remu Aaltonen har bott i "Slottet" vid Ågatan i Borgå.
Bild: Yle / Arja Lento

Den anrika byggnaden i Borgå där storheter som Remu Aaltonen och Alexander I har bott ska säljas. Ilta-Sanomat kan avslöja att köparen har stora planer för byggnaden.

Den röda byggnaden vid Ågatan i Borgå har varit till salu sedan invånaren, trummisen, kulturpersonligheten och rocklegendaren Remu Aaltonen, flyttade till Helsingfors.

Enligt uppgifter till Ilta-Sanomat ska köparen låta inreda ett Hurriganes-museum i vindsvåningen. Dessutom ska Remus bostad göras om till en svit som kan hyras ut.

Slottet vid Ågatan i Gamla stan i Borgå.
Bildtext Slottet vid Ågatan.
Bild: Yle/ Katarina Andersson

Bostadsförmedlaren säger till Ilta-Sanomat att det fanns ett tiotal hugade köpare, men de flesta tappade intresset när det blev klart att vindsvåningen skulle vara knepig att få i beboeligt skick. Då var det enklare att göra om våningen till ett museum.

Den röda byggnaden kallas Slottet i folkmun. Under Borgå lantdag 1809 bodde Rysslands kejsar Alexander I i huset. Byggnaden brann 2004, men den renoverades för en knapp miljon euro.

Cisse Häkkinen i Hurriganes
Bildtext Basisten Cisse Häkkinen var tillsammans med Remu Aaltonen med i Hurriganes från start ända tills gruppen upplöstes 1988. Häkkinen dog 1990.
Bild: Arja Lento

Remu Aaltonen var trummis i rockgruppen Hurriganes. Gruppen bildades 1971 och var framgångsrik under 70- och 80-talen, ända tills Hurriganes upplöstes 1988.

Förutom Aaltonen spelade basisten Cisse Häkkinen i bandet mellan 1971 och 1988. På positionen som gitarrist var det mer turbulens med flera gitarristbyten genom åren. Uppgiften sköttes av Albert Järvinen (dog 1991), Ile Kallio och Janne Louhivuori.

Sedan 1998 har Remu Aaltonen väckt liv i Hurriganes material genom att turnera med olika musiker och framfört låtarna.

Konvolutet till Roadrunner. På bilden finns, från vänster, Cisse Häkkinen, Remu Aaltonen och Albert Järvinen.
Bildtext Cisse Häkkinen, Remu Aaltonen och Albert Järvinen. Den här bilden, fotograferad av Risto Vuorimies, finns på konvolutet till skivan Roadrunner. Konvolutet har prisats som ett av de bästa i finsk skivhistoria.
Bild: A-lehdet Oy

Bland Hurriganes största framgångar kan nämnas skivan Roadrunner, som länge var Finlands mest sålda inhemska skiva, och låten Get On, som bland annat vann European Pop Jury- utmärkelsen när låten publicerades 1974 och ofta räknas som en av de främsta låtarna inom finsk rock.

Korrigering den 20.7.2016 kl.12:28: Det stod tidigare i artikeln att Albert Järvinen dog 1988. Han dog först 1991.