Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Turkiet förbjuder akademiker att resa utomlands

Från 2016
Uppdaterad 20.07.2016 18:33.
Turkar demonsterar mot militärkuppen i Turkiet 2016
Bildtext Turkar demonstrerar mot kuppförsöket som ägde rum den 15 juli.
Bild: EPA/DENIZ TOPRAK

Det högsta utbildningsrådet i Turkiet förbjuder akademiker att resa utomlands, rapporterar statliga TV-bolaget TRT. De som redan befinner sig utomlands ska återvända till Turkiet så snabbt som möjligt.

Reseförbudet är en temporär åtgärd för att motverka att folk flyr landet, säger en regeringstjänsteman. Orsaken är att personer vid universitet tros ha kopplingar till grupper inom militären uppger tjänstemannen utan att berätta några fler detaljer.

Förbudet kommer en dag efter att utbildningsrådet beslöt att dra in 21 000 lärares lärarlicenser, säga upp över 15 000 personer vid utbildningsministeriet och kräva att närmare 1600 dekaner och rektorer vid universiteten avgår.

Enligt ministeriet har de avskedade och avstängda kopplingar till fredagens kuppförsök och president Recep Tayyip Erdoğans ärkerival Fethullah Gülens rörelse. Gülen har nekat till alla anklagelser.

Tidigare har flera tusen domare, åklagare, poliser och andra statsanställda avskedats eller stängts av.

Över 230 personer dog i helgens kuppförsök.

Blockerar Wikileaks

Dessutom har den turkiska myndigheten som övervakar internet beslutat att blockera webbplatsen Wikileaks.

Wikileaks blockerades efter att sajten publicerade nästan 300 000 e-postmeddelanden från det styrande AKP partiet - som är president Recep Tayyip Erdoğans parti.

Den turkiska myndigheten uppger att man vidtagit "administrativa åtgärder" mot Wikileaks; termen används ofta när man blockerar tillgången till en webbplats.

Wikileaks som funnits sedan 2006 på internet är en organisation som specialiserat sig på att läcka ut hemlig information. Organisationens syfte är att erbjuda säkra kanaler för att föra ut information på internet utan att röja läckans identitet.