Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Sömnlösa nätter ger ångest - många vill ha luftkonditionering hemma

Från 2016
Uppdaterad 24.07.2016 15:55.
Sune Främling står utanför företaget Kirkkonummen Ilmastointi i Kyrkslätt.
Bildtext Sune Främling, en veteran inom VVS-branschen, säger att det finns många fördelar med att installera kylning i huset. Man orkar bättre med både familjeliv och jobb.
Bild: Yle/Johanna Törn-Mangs

När det blir varmt ute vill allt fler ha det svalt inne. Många finländare vill ha luftkonditionering också hemma.

- Kan du komma i dag? Aj nästa vecka? Räcker inte.

Så kan det låta på Lämmin Talo i Helsingfors när företagaren Juha Peltonen svarar i telefon.

Det behövs inte många stekheta dagar och tropiska nätter förrän telefonerna hos dem som jobbar med kylning av bostäder börjar ringa. Luftkonditioneringsanläggningar är i högsta grad en säsongsvara, och högsäsongen pågår som bäst.

- Det är väldigt impulsivt i det skedet när folk upplever att det är för hett hemma, säger Peltonen och skrattar. Han har varit med ett tag.

Efterfrågan har ökat

Efterfrågan på olika system som kyler ned huset eller lägenheten har ökat på senare år, säger flera i branschen som Svenska Yle talat med.

- Vi har haft värmetoppar de senaste somrarna, och det betyder att man söker medicin för det, säger Sune Främling på Kirkkonummen ilmastointi.

Han är veteran inom branschen och vet vad han talar om.

På familjeföretaget, där han efter sina aktiva år i arbetslivet numera jobbar som mentor, är de som bygger hus en stor kundgrupp. Då planeras kylning i centralanläggningen redan i byggskedet.

Andra vill få in svalka i sin gamla bostad efter många svettiga somrar. Då kan en luftvärmepump vara lösningen. Den kan installeras både i hus och lägenheter.

Köpcentrumsvalka inspirerar

Orsaken till ökningen är enligt Johanna Främling, som är dotter till Sune Främling och jobbar på familjeföretaget, att folk så småningom blivit medvetna om att det faktiskt går att få till ett svalare hem.

- Man har vant sig vid att det är svalt i köpcentret och vill ha svalt också hemma, säger Johanna Främling.

Johanna Främling står utanför företaget Kirkkonummen Ilmastointi i Kyrkslätt.
Bildtext Den typiska kunden är en barnfamilj som bygger hus åt sig själv. I byggskedet är det relativt lätt att planera in också kylning i huset, berättar Johanna Främling på Kirkkonummen Ilmastointi.
Bild: Yle/Johanna Törn-Mangs

Andra har rest utomlands och njutit av luftkonditionering i utländska hem eller på hotellet. När de återvänder till den egna kvalmiga bostaden vill de ha det lika skönt därhemma.

- Det handlar om bekvämlighet. Man vill slippa de sömnlösa nätterna och sova gott om natten, säger Juha Peltonen på Lämmin Talo.

Många äldre bland kunderna

Svalka i hemmet kan tyckas vara en onödig lyx i Finland, där man snarast brukar klaga över att sommaren är alltför kall och alltför kort. Men för äldre personer kan hettan också utgöra en hälsorisk. En kundgrupp som märks i branschen är just äldre personer som bor kvar hemma. Ibland är det de anhöriga som tar kontakt med företaget.

En luftvärmepump på en veranda i Esbo.
Bildtext Luftvärmepumpar har ofta en låda inomhus och en annan utanför huset. I det här radhuset i Esbo har utenheten placerats invid grillplatsen på verandan.
Bild: Yle/Johanna Törn-Mangs

Vandabon Antti Aurilas snart 90-åriga föräldrar i Lojo bor i en hörnlägenhet på översta våningen, med svart filttak och stora sjuttiotalsfönster mot väster och söder. Under heta sommardagar kunde det tidigare vara olidligt för hans föräldrar att vistas i lägenheten.

- Så snart solen tittade fram blev det 35 grader i lägenheten. Som värst kunde man inte alls vara i bostaden på somrarna. Det blev ångestfyllt för mina föräldrar att vistas där. Speciellt med tanke på att mina föräldrar alltid är hemma, vardag och helg, vinter och sommar.

Att sätta in kylning blev deras räddning.

- Det blev betydligt trevligare för dem att bo där.