Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Storbritannien avstår från EU-ordförandeskapet - Estland tar sannolikt över

Från 2016
Uppdaterad 20.07.2016 19:27.
Storbritanniens inrikesminister Theresa May
Bildtext Theresa May tillträdde som premiärminister för en vecka sedan.
Bild: EPA/WILL OLIVER

Storbritannien avstår från det roterande ordförandeskapet i EU nästa år, meddelar Storbritanniens nya premiärminister Theresa Mays kansli.

May berättade detta för Europeiska rådets ordförande Donald Tusk i ett telefonsamtal på onsdagen. Enligt kansliet sade May att hennes regering kommer att vara väldigt upptagen med att förhandla om utträdet ur EU.

Det var tänkt att Storbritannien skulle vara EU:s ordförande hösten 2017.

En talesman för Tusk säger att det råder bred enighet om att Estland tar över ordförandeskapet i stället för Storbritannien.

"Brexit betyder brexit"

Theresa May stödde stanna-sidan under kampanjen inför folkomröstningen om Storbritanniens utträde ur EU. Men allt sedan resultatet publicerades har hon starkt hävdat att brexit betyder brexit. Det framkom även på onsdag under Mays första frågetimme som premiärminister.

- Jag är övertygad att Storbritannien kommer att lyckas väl med utträdet. Därför har jag beslutat att åka till Berlin och Paris så här snabbt efter att jag tillträdde tjänsten, sade Theresa May till parlamentet.

May syftade på sina möten med Tysklands förbundskansler Angela Merkel i Berlin senare på onsdagen och mötet med Frankrikes president François Hollande i Paris på torsdag. May träffar EU-ledarna för att bland annat diskutera Storbritanniens beslut att lämna EU.

- Jag underskattar inte utmaningarna vad gäller förhandlingarna. Jag tror fullt och fast att en öppen diskussion om problemen vi står inför är en viktig del av framgångsrika förhandlingar, sade May.

Fria rörligheten ska kontrolleras

May sade också under frågestunden att Storbritannien vill försäkra att landet får kontroll över den fria rörligheten från EU genom förhandlingar med unionen.

- Resultatet från folkomröstningen den 23 juni hade ett klart budskap vad gäller invandring. Folket vill att den fria rörligheten kontrolleras och det är exakt vad vi kommer att göra genom de kommande förhandlingarna.

May sade att Storbritannien måste få nettomigrationen ner till en hållbar nivå, det vill säga minska på skillnaden mellan invandring och utvandring.

- Det kommer visserligen att ta tid att uppnå, sade May.

Hon poängterade också att Storbritanniens riktning vad gäller förhandlingarna om utträdet ur EU kommer att klarna inom de närmaste månaderna.