Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

EU sätter hårda utsläppsmål för Finland

Från 2016
Uppdaterad 21.07.2016 15:00.
Biltrafik i Schweiz den 26 juli 2014.
Bildtext EU vill bland annat minska på utsläppen i trafiken. Finland är ett av de länder som måste minska mest på utsläppen.
Bild: EPA/URS FLUEELER

EU:s nya utsläppsmål gäller trafik, boende och lantbruk. För Finlands del är målsättningarna svårare än väntat.

I praktiken måste Finland bland annat minska rejält på oljeförbrukningen. Bara Luxemburg och Sverige har fått högre målsättningar.

Europeiska kommissionen har föreslagit hur mycket alla EU-länder borde minska på utsläppen av växthusgaser mellan åren 2021 och 2030.

Målen varierar mellan 0 och 40 procent. Enligt förslaget borde Finland minska på utsläppen med 39 procent, samma siffra gäller också Danmark. Bara Luxemburg och Sverige har högre målsättningar på 40 procent.

Skillnaden beror på BNP

En del har lägre mål, till exempel behöver Polen och Kroatien bara minska på utsläppen med 7 procent jämfört med nivån år 2005.

Skillnaden i målsättningar beror på ländernas bruttonationalprodukt. Flera av de nordiska EU-länderna samt bland andra Tyskland och Frankrike anses ha råd med större minskningar än andra.

Enligt Teknologiska forskningscentralen VTT är det klart dyrare att uppfylla minskningskrav på över 36 procent, jämfört med krav under 36 procent.

Svårt att minska på trafikutsläpp

EU:s förslag gäller främst trafik, lantbruk och boende. I EU kommer 60 procent av utsläppen från just de sektorerna, i Finland är andelen ungefär hälften.

Av dessa tre är trafiken den klart största källan till utsläpp i Finland. Att minska på utsläppen i trafiken är svårare än inom till exempel industrin. Där går det ofta att köpa sig utsläppsrätter utomlands.

Ett slut på stenkol

I och med klimatavtalet i Paris förband sig flera av världens länder till försöka hålla klimatförändringen under 1,5 grader. Redan under klimatförhandlingarna i Paris erbjöd sig EU-länderna att minska på växthusgasutsläppen med 40 procent mellan åren 1990 och 2030.

Finland strävar sedan tidigare efter att sluta använda stenkol i el- och värmeproduktionen. Ett annat av Finlands mål är att halvera oljeförbrukningen.